Svijet

Biblioteka kao Černobilj

Biblioteka kao Černobilj
Biblioteka kao Černobilj

Nakon što je lokalizovan požar u biblioteci moskovskog Instituta za društvene nauke (INION), prve reakcije su da je riječ o pravoj tragediji.

Među prvima koji su izašli na lice mjesta bio je Vladimir Fortov, koji se nalazi na čelu Ruske akademije nauka (RAS), koji je bio zapanjen prizorom.

"Sve je djelovalo poput Černobilja. Ovo je ogroman gubitak za nauku. Riječ je o najvećoj biblioteci ove vrste, slična je možda samo Biblioteka Kongresa. Ovdje smo imali materijale koje nigdje drugdje nismo mogli pronaći. Sve institucije su koristile ovu biblioteku", rekao je Fortov, koji je zgarište obišao u pratnji Jurija Pivovarova, direktora INION-a.  

Prve procjene Ruske akademije nauka bile su da je vatra zahvatila oko 15 odsto fonda, ili ugrubo, oko dva miliona knjiga i tekstova.

Pivovarov, direktor INION-a, nazvao je požar "tragedijom", jer je samo mali dio materijala imao svoje digitalne kopije. Na svu sreću, najveći dio knjiga je smješten u podrumu i prizemlju zgrade, a kako je požar krenuo od trećeg sprata, veliki dio je spasen. Ono što je problematično jeste što je veliki dio tekstova oštećen vodom dok je požar gašen, ali je Pivovarov uvjeren da ti tekstovi mogu biti spaseni.

"Nakon što voda ošteti knjigu, zahvaljujući modernoj tehnologiji, moguće je spasiti tu knjigu. Međutim, nakon požara, kakvu god tehnologiju imali, ne možemo od pepela napraviti knjige", rekao je on, dodajući da je međunarodna naučna zajednica već izrazila želju da pomogne.

"Biblioteci neće pomoći restauracija, neophodna je kompletna rekonstrukcija", rekao je on, izražavajući nadu da će ruska vlada pomoći pri rekonstrukciji zgrade, iako je svjestan da bi to moglo trajati godinama.

Marija Dokučeva, sekretar Federalne agencije naučnih organizacija, izjavila je da će rukovodstvo INION-a tek nakon što sve bude raščišćeno moći da vidi prave razmjere požara. Istraga uzroka požara je još u toku, ali se kratki spoj smatra prvobitnim uzrokom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije