Svijet

Bitka za Sjeverni pol

Bitka za Sjeverni pol
Bitka za Sjeverni pol

Grenlandski kontinentalni greben povezan je sa rtom ispod Arktičkog okeana, utvrdili su naučnici, što, kako je rekao šef danske diplomatije Martin Lidegard, daje pravo toj zemlji na Sjeverni pol i sve potencijalne energetske izvore ispod njega.

Lidegard je rekao da će Danska danas panelu UN u Njuorku podnijeti zahtjev za teritorijalnu kontrolu nad Sjevernim polom, koji će odlučiti o tome, imajući u vidu da i Rusija i Kanada takođe priželjkuju tu oblast.

Od pet zemalja koje izlaze na Arktik - SAD, Rusija, Norveška, Kanada i Danska - samo su Kanada i Rusija nagovijestile interes za tu oblast, prije nego što je Danska danas objavila svoju namjeru.

Lidegard je za AP rekao da su se arktičke zemlje do sada "držale pravila igre", kao i da se nada da će nastaviti tako da se ponašaju.

Pet arktičkih zemalja založilo se 2008. da o kontroli nad Sjevernim polom bude odlučeno pod okriljem UN, a potencijalne dvostruke teritorijalne pretenzije biće riješene bilateralno.

Zainteresovanost za Arktik sve je veća jer se zbog globalnog zagrijavanja, topi polarni led, što otvara mogućnost za eksploataciju energetskih resursa u toj oblasti, kao i nove brodske rute.

Vjeruje se da u arktičkom pojasu ima 13 odsto neotkrivenih svjetskih rezervi nafte i 30 odsto gasa.

Lidegard je naveo da ne očekuje brze odluke, jer će i druge zemlje najvjerovatnije podnijeti zahtjeve o svojim teritorijalnim pretenzijama na tu oblast.

"Ovo je istorijski kamen - temeljac za Dansku i mnoge druge, jer arktička oblast utiče na živote mnogih ljudi. Nakon što panel UN donese odluku na osnovu naučnih podataka, slijedi politički proces. Očekujem da će to potrajati neko vrijeme. Odgovor će doći za nekoliko decenija", rekao je Lidegard.

Između 2007. i 2012. danski naučnici su sa kolegama iz Kanade, Švedske i Rusije isptivali 2.000 kilometara dug podvodni planinski lanac koji se proteže sjeverno od Sibira, zaključivši da je Grenland, slabo naseljeno ogromno ostrvo koje je poluautonomna danska oblast, povezano sa arktičkim kopnom.

To je podstaklo Dance da traže pravo na eksploataciju oblasti od 895.000 kvadratnih kilometara.

"Greben Lomonosov je prirodni produžetak grenlandskog grebena", rekao je Kristijan Markusen, geofizičar koji je učestvovao u istraživanju Danske i Grenlanda.

"Igrom slučaja, Sjeverni pol, koji je malena apstraktna tačka, leži u toj oblasti", dodao je Lidegard.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije