Svijet

Boko Haram oteo više od 400 žena i djece

Boko Haram oteo više od 400 žena i djece
Boko Haram oteo više od 400 žena i djece

DAMASK - Pripadnici ekstremne islamističke organizacije Boko Haram kidnapovali su više od 400 žena i djece iz Damaska kada su napuštali taj grad na sjeveru Nigerije, koji su oslobodile snage Nigera i Čada.

Prema navodima stanovnika tog grada, ekstremisti su oteli 506 mladih žena i djece, ali da su prije nego što su otišli ubili njih pedesetak, javlja Rojters pozivajući se na tvrdnje svjedoka.

"Ne znamo da li su i druge ubili kada su otišli", rekao je agenciji Rojters trgovac Sulejman Ali.

Potpukovnik Tumba Mohamed, nigerijski komandant zajedničkih snaga Nigera i Čada u Damasku, kazao je da su stanovnici prijavili da je oteto između 400 i 500 žena i djece.

Predsjednik Nigerije Gudlak Džonatan izjavio je nedavno za BBC da se nada da će sva teritorija koju je zauzeo Boko Haram biti vraćena u roku od mjesec dana.

Nigerijska vojska je izvojevala niz pobjeda u borbi sa ekstremistima. U nasilju u Nigeriji je od 2012. poginulo više od 15.000 ljudi.

Vojska Nigerije je saopštila da ekstremisti više ne kontrolišu urbane centre u Jobeu i Adamavi, dvije od tri države na sjeveroistoku zemlje pod kontrolom pobunjenika.

Vojska je, takođe, obećala da je uskoro biti oslobođena država Borno, koja je "rodno mjesto" Boko Harama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije