Svijet

Brisel demantuje saopštenje Atine

Brisel demantuje saopštenje Atine
Brisel demantuje saopštenje Atine

ATINA - Grčka Vlada danas je saopštila da je počela izrada nacrta sporazuma sa kreditorima kojim će biti otvoren put ka puštanju posljednje tranše finansijske pomoći, ali su evropski zvaničnici to demantovali.

Grčka i evropski i kreditori iz Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ već četiri mjeseca pregovaraju o reformama bez ikakvog napretka. Bez dogovora, Atina bi mogla bankrotirati u narednih nekoliko sedmica.

Nova runda razgovora počela je danas u Briselu i zamjenik ministra spoljnih poslova Euklid Cakalotos, koji je i jedan od glavnih pregovarača sa kreditorima, rekao je da su dvije strane počele rad na izradi nacrta sporazuma na tehničkom nivou, u skladu sa dugotrajnim zahtjevima Atine da ne bude smanjenja plata i penzija, te da se smanji ciljani iznos za budžetski višak.

Međutim, potpredsjednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis istakao je da su dvije strane daleko od izrade nacrta sporazuma.

"Naporno radimo da osiguramo dogovor, ali još nismo blizu sporazuma", rekao je Dombrovskis.

Drugi zvaničnici iz evrozone su bili mnogo direktniji i jedan od njih je grčke komentare nazvao "besmislicom", a drugi je izrazio želju "da je to istina". 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije