Svijet

Burna nedjelja pred Evropskim parlamentom

Burna nedjelja pred Evropskim parlamentom
Burna nedjelja pred Evropskim parlamentom

BRISEL - Evropski parlamentarci zasjedaće sledeće nedjelje u Strazburu gde će, između ostalog, primiti u posetu papu Franju i glasati o rezoluciji o Vojislavu Šeselju.

Parlament počinje plenarno zasjedanje u ponedjeljak raspravom o budžetu, dok će se u utorak poslanicima obratiti papa Franja, u skladu sa tradicijom koju je 1988. godine ustanovio papa Jovan Pavle Drugi.

U srijedu će u Strazburu biti svecano uručcena Saharovljeva nagrada koja se dodeljuje borcima za ljudska prava, a ove godine laureat je Denis Mukvege, ginekolog iz Konga koji je život posvetio radu sa žrtvama seksualnog nasilja tokom dugogodišnjeg  građanskog rata.

U četvrtak su na redu tri rezolucije o kojima će se raspravljati po hitnom postupku, a jedna od njih odnosi se na odluku Haškog tribunala da pusti na privremenu slobodu Vojislava Šeselja, lidera Srpske radikalne stranke koji je optužen za zločine protiv čovečnosti.

Konsultacije o sadržaju rezolucije su još u toku, a nezvanično se saznaje da prijedlog sadrži osudu Šeseljeve nacionalističke retorike,  kritike Tribunalu što mu kao uslov puštanja na slobodu nije zabranio javne nastupe i kritike vlastima u Srbiji što se od njegovih izjava nisu odmah jasno ogradili.

Plenarna sjednica Parlamenta, koji okuplja 751 poslanika iz 28 zemalja, završiće se u petak izvještajem evropskih posmatrača o izborima u Moldaviji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije