Svijet

Čurkin: Savjet bezbjednosti blokirao prijedlog o prekidu vatre

Čurkin: Savjet bezbjednosti blokirao prijedlog o prekidu vatre
Čurkin: Savjet bezbjednosti blokirao prijedlog o prekidu vatre

NJUJORK - Savjet bezbjednosti UN blokirao je prijedlog Rusije da se uputi zahtjev za hitan prekid vatre na jugoistoku Ukrajine, rekao je stalni predstavnik Rusije pri UN Vitalij Čurkin i dodao da je izgovor za to bio "jednostavno neozbiljan".

U predloženom dokumentu upućen je poziv da se hitno prekinu sukobi, da počne dijalog između Kijeva i predstavnika proruskih aktivista, te da se pruži humanitarna pomoć stanovnicima Donbasa.

Čurkin je rekao da ukrajinska armija u donjeckoj i luganskoj oblasti ne bira u koga će da puca i da koristi zabranjenu municiju, prenosi "Glas Rusije".

"Kijev vodi rat protiv sopstvenog naroda", rekao je Čurkin i poručio Vašingtonu da se ne miješa u unutrašnje stvari suvernih država. 

Na vanrednom sastanku Savjeta bezbjednosti UN o ukrajinskoj krizi, američki ambasador u UN Samanta Pauer optužila je Rusiju da otvoreno "laže" o svojoj ulozi u Ukrajini.

Konstatujući da se Rusija oglušila o upozorenja Zapada kada je u pitanju Ukrajina, Pauerova je pitala kako ostale države koje se graniče sa Rusijom mogu biti sigurne da im je garantovana bezbjednosti i mir ako se dopusti da Moskva krši međunarodna pravila.

Britanski amabasador Mark Lajal Grant zatražio je od Moskve da odmah povuče svoje vojnike i oružje sa ukrajinske teritorije, prenio je AFP.

Zamjenik stalnog predstavnika Francuske pri UN Aleksis Lamek rekao je da Pariz neće tolerisati prisustvo ruskih vojnika u Ukrajini i dodao da Moskva mora obustaviti dostavljanje vojne opreme proruskim aktivistima.

Predstavnik Litvanije Rajmonda Murmokaite, na čiji zahtjev je održan vanredni sastanak, smatra da je ulazak ruskih snaga na ukrajinsku teritoriju ozbiljan udarac miru i bezbjednosti u regionu i šire. 

Ovo je bila 24. sjednica Savjeta bezbjednosti UN o ukrajinskoj krizi od marta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije