Svijet

Dačić osudio narušavanje primirja u Ukrajini

Dačić osudio narušavanje primirja u Ukrajini
Dačić osudio narušavanje primirja u Ukrajini

BEOGRAD - Predsedavajući OEBS i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, osudio je danas narušavanje primirja duž linije kontakta u istočnoj Ukrajini tokom proteklih nekoliko dana i izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog upotrebe zabranjenog teškog naoružanja i intenziviranih borbi u i oko Donjecka i Širokina, saopštila je Kancelarija OEBS-a u Beogradu.

Dačić je još jednom ponovio poziv svim stranama, koji je u Beogradu prošle nedelje podržala ministarska Trojka OEBS-a, da se potpuno i bezuslovno pridržavaju prekida vatre, prekinu sa neprijateljstvima i sprovedu sve odredbe sporazuma iz Minska, uključujući povlačenje teškog naoružanja.

"U ovom trenutku, neophodno je da politički proces dobije na snazi. Pozivam sve strane da ulože sve svoje napore u tom pravcu", rekao je Dačić.

Dačić je još jednom podvukao da u potpunosti podržava aktivnosti Specijalne posmatračke misije (SPM) i istakao važnost sigurnosti i bezbjednosti posmatrača i osvrnuo se na nekoliko incidenata koji su se dogodili 1. i 2. maja, dovodeći posmatrače u potencijalno opasne situacije u istočnoj Ukrajini.

"Odluku da se posmatračka misija pošalje u Ukrajinu jednoglasno je podržalo svih 57 država učesnica OEBS-a. Posmatračima SPM mora biti dozvoljen neometan pristup, uz bezbednosne garancije i bez upliva u njihov rad, koji je od krucijalnog značaja", naglasio je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije