Svijet

Danas ističe rok za sporazum o Iranu

Danas ističe rok za sporazum o Iranu
Danas ističe rok za sporazum o Iranu

BEČ - Pregovarači u Beču danas će pokušati da postignu konačni sporazum o iranskom nuklearnom programu do isteka roka u 23 sata, ali su nagovjestili mogućnost dogovora o produženju roka zbog "ozbiljnih neslaganja" koja još nisu prevaziđena, javlja BBC.

Svjetske sile -SAD, Velika Britanija, Rusija, Kina, Francuska i Njemačka, koje vjeruju da Iran pokušava da proizvede atomsko oružje, traže da Iran ograniči nuklearni program u zamjenu za ukidanje sankcija.

Iran, međutim, tvrdi da je jedina svrha njegovog nuklearnog programa proizvodnja atomske energije.

"Mi smo sada fokusirani na poslednji veliki pokušaj da postignemo sporazum. Ali, naravno, ako ne budemo mogli to da uradimo, onda ćemo vidjeti kakao ćemo dalje", izjavio je britanski šef diplomatije Filip Hemond.

Visoki zvaničnik Stejt departmenta takođe je rekao da su pregovarači fokusirani na postizanje sporazuma, ali da je normalno da se uoči isteka roka razmatra čitav niz opcija i da je produžetak roka jedna od njih.

BBC navodi da postoji mogućnost i da pregovarači postignu dogovor o okvirima sporazuma koji bi bio kasnije finalizovan.

Iranski predsjednik Hasan Rohani je kazao da je moguće postići dogovor ako Zapad ne bude imao pretjerane zahtjeve.

Diplomate kažu da dvije strane, uprkos izvjesnom napretku, i dalje imaju veoma različite stavove o dva važna pitanja: obogaćivanje uranijuma i ublažavanje sankcija, navodi AFP.

Teheran hoće da poveća broj centrifuga za obogaćivanje uranijuma da bi, kako tvrdi, proizveo gorivo za buduće reaktore, dok Zapad hoće da broj centrifuga bude drastično smanjen.

Iran traži ukidanje sankcija pogubnih po njegovu privredu, ali svjetske sile hoće da eventualno ublažavanje sankcija bude postepeno tokom dugog perioda kako bi se osiguralo da Teheran poštuje sporazum.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije