Svijet

Davutoglu Merkelovoj: Nastavljamo akcije protiv Kurda

Davutoglu Merkelovoj: Nastavljamo akcije protiv Kurda
Davutoglu Merkelovoj: Nastavljamo akcije protiv Kurda

ANKARA -Turska nastavlja da se bori protiv Kurda iz Partije demokratskog jedinstva u Siriji, rekao je turski premijer Ahmet Davutoglu njemačkoj kancelarki Angeli Merkel.

Turska od juče artiljerijom gađa položaje Kurda u Siriji, uprkos pozivima iz svijeta da obustavi napade.

"Turska neće dozvoliti PDJ da vodi agresivne akcije. Naše bezbjednosne snage su odgovorile na adekvatan način i nastaviće to da rade", rekao je Davutoglu Angeli Merkel u telefonskom razgovoru, navodi se u saopštenju iz kabineta Davutoglua.

Turska artiljerija gađala je danas kurdske borce u gradu Azazu u sjevernoj sirijskoj provinciji Alep, navodeći da je to u odgovoru na vatru sa kurdske strane. To je drugi dan zaredom da Turska gađa kurdske položaje u Siriji.

Turske trupe su granatirale oblasti pod kontrolom glavne kurdske frakcije u Siriji, Jedinice narodne zaštite (JNZ), vojnog krila kurdske Partije demokratskog jedinstva (PDJ). Ta kurdska grupa je bila najefikasnija u borbi protiv ekstremista Islamske države u Siriji, ali Ankara je sve nespokojnija zbog nedavnog napredovanja kurdskih boraca na sjeveru Sirije.

Komandant sirijskih pobunjenika rekao je za agenciju Anadolija da je u turskom granatiranju ubijeno najmanje 29 kurdskih boraca.

Opozicione grupe saopštile su juče da je turska vojska gađala vojnu bazu Manag u provinciji Alep koju su kurdski borci i njihovi saveznici povratili ranije ove nedjelje.

SAD i Francuska pozvale su Tursku da odmah prekine bombardovanje položaja Kurda u Siriji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije