Svijet

Džihadista Džon hladni usamljenik

Džihadista Džon hladni usamljenik
Džihadista Džon hladni usamljenik

LONDON - Jedan od najozloglašenijih boraca Islamske države Mohamed Emvazi, poznat hao Džihadista Džon, je hladni usamljenik, koji se izdvaja od drugih, kaže dezerter iz vojske Islamske držve, koji se sreo s njim u Siriji.

Emvazi je kuvajtsko-britanski državljanin, iz zapadnog Londona, za kojega se vjeruje da je bio na nekoliko video-snimaka na kojima su prikazani ljudi s odrubljenim glavama.

Abu Ajman, dvadesetogodišnji mladić, koji je prvi put došao u Siriju upravo preko Emvazja prije oko dvije godine, rekao je  BBC-ju, da je Emvazi, za razliku od drugih Britanaca, želio da se pojavljuje na video-snimcima IS-a.

Ajman kaže da su se njih dvojica sreli kada su bili obični borci islamističkih grupa koje su se borile protiv sirijskih vlasti. Strani borci, uglavnom Britanci, bili su okupljeni u gradu Atmehu na sjeveru Sirije.

On je bio čudan, povlačio se u izbjeglički kamp na brdu, dok su drugi džihadisti tražli komforniji smještaj, bliže kućama. Britanski borci su se držali uvijek zajedno, ali on im se nije priključivao, kaže Ajman.

"Bio je hladan, nije mnogo govorio i nije želeo da nam se prključi u molitvi. On se molio samo sa svojim prijateljima, dok su se druga bitanska braća molila sa nama. Kada bi ga sreli na putu i pozdravili, on bi samo okrenuo glavu", rekao je Ajman.

Na pitanje kako je obični borac postao Džihadiste Džon, strašnog simbola Islamske držve, Ajman je rekao da Islamska država ima profesionalne prihologe, koji znaju da odaberu borce i načine ih slavnim.

"Nije on ništa specijalno, svako može da postane kao on, kaže Ajman. Mnoga braća su se pridružila ISIL-u zbog novog oružja, luksuznih puški i mogućnosti da voze bolje džipove i da se pokažu."

Ajman kaže da je napustio vojsku Islamske države, pošto mu je naređeno da ubija žene i djecu. Prema njegovim riječima, neki od njegovih drugova vole Džidadistu Džona. 

"Neki od njih su se pridružili ISIL-u, zbog njega, jer su ga gledali i divili mu se. On je pogodna ličnost za privlačenje mulsimana iz Evrope", dodao je Ajman, ali neki misle da ga ISIL iskorištava prikazujući ga. U tekstu se navodi da prema tvrdnjama izvora, Islamska država posvećuje posebnu pažnju bezbjednosti Džihadiste Džona i mjesto njegovog boravka drži se u tajnosti. On je za njih propagandno sredstvo, koji ohrabruje druge nezadovoljne mladiće u Evropi da dođu u Siriju i postanu kao on, prenosi BBC.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije