Svijet

EP obilježio zločin u Srebrenici

EP obilježio zločin u Srebrenici
EP obilježio zločin u Srebrenici

STRAZBUR - Evropski parlament je danas na početku plenarne sednici u Strazburu odao poštu stradalima u Srebrenici.

Predsednik EP Martin Šulc je u uvodnom govoru rekao da je brutalno ubistvo oko 8.000 muškaraca i dječaka prije 20 godina bio čin genocida koji nije smio biti dopušten.

„To predstavlja neuspjeh međunarodne zajednice i moramo učiniti sve da se to više ne dogodi, a da zločince stigne pravda“, rekao je Šulc i izrazio saučesće porodicama žrtava Srebrenice, ali i ostalih žrtava rata u bivšoj Jugoslaviji.

On je naglasio da će evropske integracije Zapadnog Balkana obezbijediti slobodu i siguran život za cijeli region i podvukao da EP snažno podržava taj proces.

Uoči sjednice, poslanici Eduard Kukan, Tanja Fajon, Jozo Radoš i Igor Šoltes su ispred ulaza u parlament podijelili 750 bijelih tekstilnih ruža koje su izradile pripadnice udruženja „Majke Srebrenice“, a Šulc je najavio da će Fajon i on 11. jula prisustvovati komemoraciji u Potočcarima.

Na zahtjev grupe poslanika, na dnevni red je po vanrednoj proceduri ponovo ubačen zahtjev da EP usvoji i posebnu rezoluciju o Srebrenici, iako je taj zahtjev prije sedam dana odbačen na sjednici predsjedništva Parlamenta kao suvišan.

O ovomom prijedlogu će se glasati posljednjeg dana plenarne sjednice, u četvrtak, 9. jula.

           

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije