Svijet

EU: Segregacija romske djece još postoji

EU: Segregacija romske djece još postoji
EU: Segregacija romske djece još postoji

PRAG - Češka Republika nije ispoštovala naređenje Evropskog suda za ljudska prava iz 2007. godine da prekine praksu raspoređivanja zdrave romske djece u školska odjeljenja za djecu sa smetnjama u razvoju, saopštile su organizacije za zaštitu ljudskih prava.

U izvještaju se navodi da je utvrđeno da Romi i dalje čine skoro 30 odsto učenika u ovakvim specijalnim odjeljenjima, iako njihova zajednica čini manje od tri odsto stanovništva.

"Raširena segregacija romske djece je užasavajući primjer sistematskih predrasuda, gdje škole izlažu djecu gorkoj diskriminaciji u njihovoj ranoj dobi. Nazovimo to pravim imenom: rasizam, kratko i jasno", saopštio je Salil Šeti, generalni sekretar "Amnesti internešnela".

Češko Ministarstvo obrazovanja saopštilo je da preduzima korake da bi riješilo ovaj porblem i da je broj romske djece u specijalnim odjeljenjima opao na 11 odsto, odnosno 440 učenika prošle godine, prenio je AP.

"Amnesti" tvrdi da su romski đaci odvojeni od ostalih učenika u mnogim običnim školama, čime se krše međunarodne obaveze Češke Republike.

Evropska komisija otvorila je istragu prošle godine o tome da li je Češka prekršila zakone EU protiv diskriminacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije