Svijet

FBI: Ruska podmetačina izazvala krizu u Kataru

FBI: Ruska podmetačina izazvala krizu u Kataru
FBI: Ruska podmetačina izazvala krizu u Kataru

VAŠINGTON - Agenti FBI vjeruju da su ruski hakeri "podmetnuli" lažnu priču državnim medijima u Kataru, koja je zatim izazvala veliku krizu i veliki sukob u arapskom svijetu.

Kako je objavio CNN, eksperti američkog Biroa su u maju boravili u Dohi kako bi ispitali ove navode.

"Navodno je sajbernapad omogućio hakerima da podmetnu priču, na koju se zatim pozvala Saudijska Arabija kao razlog za uspostavljanje diplomatske i ekonomske blokade. Isto je učinilo još nekoliko zalivskih zemalja", javila je američka mreža.

U pitanju je najveća diplomatska kriza u tom dijelu svijeta u posljednjim decenijama. 

Kako prenosi "Guardian", zvanični Katar je saopštio da je u medijskim izvještajima emir pogrešno citiran i da su mu "pridodate" izjave koje "djeluju kao prijateljske prema Iranu i Izraelu", kao i ona u kojoj "postavlja pitanje koliko će Donald Tramp ostati u Bijeloj kući". 

Šef diplomatije Katara šeik Muhamed bin Abdulrahman al-Tani je rekao za CNN da je FBI potvrdio da je došlo do hakerskog napada i podmetanja lažnih vijesti. 

"Štagod da je označeno kao optužba na naš račun je bazirano na pogrešnim informacijama. Mi smatramo da je čitava kriza izgrađena na pogrešnim informacijama. Sve je započelo na fabrikovanim izvještajima, koji su umetnuti kod naše nacionalne novinske agencije, koja je bila hakovana, a to je potvrdio FBI", rekao je ovaj zvaničnik. 

Britanski list navodi da "ukoliko je to tačno", to je još jedan argument za tezu da Rusija pokušava da na svaki način podriva američku spoljnu politiku.

Ruski zvaničnici negirali optužbe

Ruski zvaničnici, međutim, negiraju takve navode. 

Specijalni izaslanik ruskog predsjednika za sajber-bezbjednost izjavio je za rusku agenciju Interfaks da izvještaj koji je u utorak objavio CNN sadrži "nula dokaza" da ruska vlada stoji iza te priče. 

Zamjenik predsjednika odbora za spoljne poslove u gornjem domu ruskog parlamenta Vladimir Džabarov odbacio je optužbe kao "pokušaj guranja SAD protiv Rusije kao ključnih igrača na Bliskom istoku", prenosi AP. 

Džabarov je rekao da izvještaj CNN-a pokazuje da je "svijet poludio - šta god da se desi, tu ima trag Rusije, trag ruskih hakera".

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije