Svijet

Fič: Dogovor Grčke i kreditora teško prije 20. jula

Fič: Dogovor Grčke i kreditora teško prije 20. jula
Fič: Dogovor Grčke i kreditora teško prije 20. jula

NJUJORK - Grčko "NE" novim mjerama štednje na referendumu dramatično uvećava šanse da će Grčka napustiti evrozonu, smatra američka bonitetna agencija "Fič".

Dogovor između Atine i njenih kreditora još uvijek je moguć, ali za njegovo postizanje  ostalo veoma malo vremena, budući da 20. jula na naplatu dolazi 3,5 milijardi evra grčkog duga evropskim institucijama, navodi "Fič", a prenosi agencija AP.

Ipak, ostavka grčkog ministra finansija Janisa Varufakisa pokazuje želju grčke vlade da ponovo pokrene pregovore sa kreditorima, smatraju u "Fiču".

Varufakis je jutros,dan poslije referenduma,  podnio ostavku "da bi olakšao premijeru Aleksisu Ciprasu pregovore sa stranim povjeriocima", uprkos grčkom "NE" sa 61,31 odsto glasova protiv predloženih mjera štednje stranih povjerilaca na referendumu održanom dan ranije.

"Nedugo nakon objavljivanja rezultata referenduma, upoznat sam sa određenim očekivanjima pojedinih predstavnika evrogrupe i drugih partnera da odsustvujem sa sastanaka, što bi moglo da bude eventualno korisno premijeru u postizanju sporazuma. Iz tog razloga ja danas napuštam Ministarstvo finansija", napisao je Varufakis u svom blogu.

Kreditori bi mogli da obećaju da će dio ogromnog grčkog javnog duga biti otpisan, ali su šanse da će popustiti na polju stroge budžetske štednje male, navodi "Fič", dodajući da bi Evropska centralna banka mogla da pronađe načine da snabdijeva grčke banke likvidnošću za vrijeme trajanja pregovora.

Kosta Gavras pozvao Fransoa Olanda da pomogne Grčkoj

Francusko-grčki reditelj Kosta Gavras pozvao je danas francuskog predsjednika Fransoa Olanda da "učini sve što je u njegovoj moći" da pomogne Grčkoj nakon masovnog "ne" na referendumu.

"Pozivam predsjednika da učini sve što je u njegovoj moći da pomogne Grčkoj da izađe iz ove tragedije. To može samo Francuska, i samo njen predsjednik, jer Grci imaju povjerenje u Francusku", kazao je u izjavi za AFP 82-godišnji reditelj, koji je sa 18 godina napustio Grčku da bi studirao u Francuskoj.

"Znam da može nešto da uradi. Već je napravio poteze koji su mi se učinili jako pozitivnim, jako važnim. Sada je trenutak da nastavi, jer su se, glasajući za 'ne', Grci na neki način okrenuli prema njemu", naveo je on, ističući da "Francuska predstavlja jedinu nadu za Grčku".

Prošle nedjelje, Kosta Gavras je pozdravio odluku grčkog premijera da sazove referendum, ali je odbio da se izjasni da li podržava Ciprasov poziv da se glasa protiv predloga kreditora.

Bijela kuća:Grčka i Evropa da pronađu kompromis

Grčka i Evropa treba da pronađu kompromis o dužničkoj krizi, koji bi Grčku zadržao u evrozoni, saopštila je danas Bijela kuća.

I u interesu EU i u interesu SAD je da razlike po pitanju grčke krize budu jrešene, navodi se u saopštenju i dodaje da "uprkos značajnim razilaženjima", sve strane shvataju koliko je važno zadržati Grčku u evrozoni.

Rješenje grčke dužničke krize je na Grčkoj i njenim kreditorima i to je "izazov koji Evropa treba da riješi", navela je Bijela kuća.

         

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije