Svijet

G7 pojačava sankcije protiv Rusije

G7 pojačava sankcije protiv Rusije
G7 pojačava sankcije protiv Rusije

Sankcije protiv Rusije ostaće na snazi do potpunog ispunjenja Minskog sporazuma, a ukoliko potezi Rusije to budu zahtjevali, sankcije mogu biti i pojačane, navodi se u zajedničkoj deklaraciji usvojenoj po završetku samita Lidera Grupe sedam najrazvijenijih zemalja svijeta (G7).

„Sankcije mogu biti ukinute samo kada Rusija u potpunosti ispuni sve obaveze. Međutim, mi smo spremni da uvedemo dodatne ograničavajuće mere ukoliko potezi Rusije to budu zahtevali“, stoji u dokumentu.

Pritom, lideri G7 su naveli da je neophodno održavati dijalog sa Moskvom kako bi se pronašlo političko rešenje za ukrajinsku krizu.

Istovremeno, G7 je pozvao da se što pre sprovedu izbori u Donbasu, kao i da je preduslov da se to dogodi apsolutni prekid vatre.

Reči je bilo i u „Bregzitu“, a u zaključku navodi se da bi glasanje za izlazak Britanije iz Evropske unije ozbiljno ugrozilo globalni rast, kao i da je migrantska kriza u Evropi globalni izazov koji iziskuje globalni odgovor u vidu veće pomoći međunarodnih finansijskih institucija i donatorskih zemalja.

Takođe, ukazano je da bi izlazak Britanije iz 28-članog bloka negativno uticao na tendencije povećane globalne trgovine, investiranja i zapošljavanja, prenosi danas Bi-Bi-Si.

U fokusu dvodnevnog sastanka u Ise-Šimi bili su svjetski ekonomski izazovi, pred referendum o daljem članstvu Britanije u EU 23. juna, ali su učesnici istakli i niz širih političkih pitanja, uključujući terorizam, geopolitičke sukobe i priliv migranata kao šok "neekonomskog porekla".

Oni su u zajedničkom saopštenju izrazili i zabrinutost zbog situacije na Istočnom i Južnom kineskom moru, gde su sporovi u vezi sa polaganjem teritorijalnih prava doveli do pojačanih regionalnih tenzija proteklih godina.

Iako se u dokumentu ne pominje Kina niti njeno širenje u teritorijalno spornim vodama, poziva se na poštovanje slobode plovidbe i mirno rešavanje konflikata, pravnim putem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije