Svijet

General Buhari pobijedio na izborima u Nigeriji

General Buhari pobijedio na izborima u Nigeriji
General Buhari pobijedio na izborima u Nigeriji

ABUDŽA - Bivši nigerijski vojni diktator, general Muhamad Buhari, izjavio je da je veoma siguran u pobjedu, što pokazuju i 15,4 miliona osvojenih glasova na izborima u subotu, u odnosu na aktuelnog predsjednika Gudlaka Džonatana, koji je dobio 13,3 miliona glasova Nigerijaca.

Džonatan je telefonirao Buhariju da mu čestita pobjedu na prošlonedjeljnim izborima, potvrdio je portparol Buharijevog Sve naprednjačkog kongresa (APC).

"Oko pet minuta do pet, predsjednik Džonatan nazvao je generala Muhamada Buharija, pobjednika izbora, da mu čestita", potvrdio je portparol APC Lai Muhamed.

"Mislim da je priznao poraz. Uvijek je postojao strah da on ne želi da ga prizna, ali on će ostati heroj ovim potezom. Tenzija će se dramatično smanjiti. Svako ko pokuša da izazove neprilike pod izgovorom da su izgubili izbore, to će uraditi samo na svoju ruku", naveo je Mohamed, prenijela je agencija Rojters.

Buharijeva opoziciona APC ranije je proglasila pobjedu na opštim izborima i počelo je slavlje među partijskim pripadnicima u Abudži, javila je agencija AFP.

Buharijev portparol Garba Šehu izjavio je za agenciju AP da je bivši vojni diktator osvojio nigerijske predsjedničke izbore, mada je izrazio strahovanje da bi njegova pobjeda mogla biti "ukradena trikovima Vlade".

"Što se tiče izbora, mi smo ih osvojili. Nismo još (izašli) iz šume, ne znamo koje  trikove će Vlada igrati", rekao je Šehu.

Rojters javlja da je opozicioni kandidat Buhari (72)  pobijedio na predsjedničkim izborima u Nigeriji sa osvojenih 15,4 miliona glasova u odnosu na aktuelnog predsjednika Džonatana (57), koji je dobio 13,3 miliona glasova koji su prebrojani u svih 36 nigerijskih saveznih država.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije