Svijet

Gorbačov: Svijet klizi ka trećem svjetskom ratu

Gorbačov: Svijet klizi ka trećem svjetskom ratu
Gorbačov: Svijet klizi ka trećem svjetskom ratu

MOSKVA - Bivši lider SSSR-a Mihail Gorbačov smatra da svijet prolazi kroz veoma opasnu fazu i da mu u najmanju ruku prijeti novi hladni rat, jer goruće probleme nije moguće riješiti oružanom borbom i militarizacijom već konstruktivnom politikom i dijalogom.

„Smatram da živimo u veoma opasnom periodu. Svijet klizi ka novom hladnom ratu u kojem se niko neće predati. Sve su to gluposti! Neophodno je samo jedno — baviti se svjetskom i konstruktivnom politikom", poručio je Gorbačov u intervjuu za rusku televiziju „Ren".

Bivši lider Sovjetskog Saveza, koji uskoro slavi svoj 85. rođendan, istakao je da je, kako stvari stoje, treći svjetski rat već otpočeo, budući da se koristi oružje za masovno uništenje, kao i nuklearno oružje.

„Troše se ogromne sume novca na naoružanje. Ponavlja se sve ono što nas je jedanput dovelo do propasti. Neophodno je to zaustaviti, jer se pojavljuju nove zemlje koje imaju oružje", podvukao je Gorbačov.

On je upozorio i da se Ujedinjene nacije sve manje bave procesima pronalaska mirnog rješenja, iako je neophodno iskoristiti tu instituciju kako bi se napravio pomak ka opstanku čovječanstva.

„Neophodno je baviti se politikom i dijalogom. Čovjek je od pamtivjeka znao da je pitanje opstanka u njegovoj prirodi", zaključio je Gorbačov.

(N.N./Sputnjik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije