Svijet

Grčka dobila novu vladu

Grčka dobila novu vladu
Grčka dobila novu vladu

ATINA - Grčka ljevičarska stranka Siriza, pobjednik vanrednih parlamentarnih izbora u toj zemlji, dobila je podršku desničarske Nezavisne partije Grka (ANEL) i moći će da formira novu vladu, saopštila je stranka ANEL.

I Siriza i stranka ANEL, koja je na izborima osvojila nešto manje od pet odsto glasova, protive se mjerama štednje, koje je dosadašnja vlada premijera Antonisa Samarasa uvela kao uslov za dobijanje finansijske pomoći od Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda.

Lider ANEL-a Panos Kamenos izjavio je jutros, nakon kraćih pregovora da će podržati imenovanje lidera Sirize Aleksisa Ciprasa za novog premijera, prenijela je grčka agencija ANA.

Kamenos je dodao da će Cipras, čijoj su stranci nedostajala samo dva mjesta u parlamentu da bi osvojila većinu, kasnije tokom današnjeg dana položiti zakletvu za premijera i da će zatim objelodaniti sastav svog kabineta.

Nakon saopštenja o dogovoru dvije stranke koje se protive mjerama štednje u Grčkoj,  finansijsko tržište je reagovalo sa strepnjom pa je indeks Atinske berze oslabio za gotovo četiri odsto.

Siriza je pobjedila na prijevremenim  parlamentarnih izborima u Grčkoj sa 36,34 odsto glasova birača i osvojenih 149 od 300 mjesta u parlamentu, samo dva manje od apsolutne većine, pokazali su danas saopšteni zvanični rezultati Ministarstva unutrašnjih poslova.

          

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije