Svijet

HRV: Saudijska koalicija koristila kasetne bombe u Jemenu

HRV: Saudijska koalicija koristila kasetne bombe u Jemenu
HRV: Saudijska koalicija koristila kasetne bombe u Jemenu

NJUJORK - Koalicione snage predvođene Saudijskom Arabijom koristile su američke kasetne bombe u vazdušnoj kampanji protiv šiitskih pobunjenika u Jemenu, saopštila je organizacija za zaštitu ljudskih prava "Hjuman rajts voč" (HRV), upozoravajući na dugotrajne posljedice po civile.

Organizacija sa sjedištem u Njujorku navodi da je prikupila fotografije, video-snimke i druge dokaze koji ukazuju da je kasetna municija korištena u vazdušnim udarima koalicije na uporište Huta u provinciji Sada na sjeveru Jemena.

Analiza satelitskih snimaka pokazuje da su bombe pale na oko 600 metara od naseljenog područja, stoji u saopštenju HRV, prenio je AFP.

Kasetna municija je zabranjena 2008. sporazumom koji je usvojilo 116 država, ali ne i Saudijska Arabija i njeni koalicioni partneri, kao ni SAD. "Vazdušni napadi kasetnom municijom, koje predvodila Saudijska Arabija, pogađali su područja blizu sela, dovodeći lokalno stanovništvo u opasnost", izjavio je direktor HRV za oružje Stiv Gus.

"Saudijska Arabija i druge članice koalicije - i (njihov) snabdjevač, SAD - izruguju se globalnom standardu koji odbacuje kasetnu municiju zbog njene dugoročne prijetnje po civile", dodao je Gus.

Vjeruje se da su u Jemenu korištene kasetne bombe CBU-105 koje proizvodi korporacija "Tekstron sistems", a kojom SAD proteklih godina snabdijevaju Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate, dodaje se u saopštenju HRV.

Saudijska Arabija pokrenula je 25. marta operaciju "Odlučna oluja", kako bi odbranila Vladu predsjednika Abd-Rabua Mansura Hadija od napredovanja šiitskih pobunjenika Huta.

Operacija je prekinuta 21. aprila, da bi dan kasnije započela druga pod nazivom "Obnova nade", usmjerena na političke i mirovne napore.

Koalicija nije, međutim, isključila mogućnost upotrebe sile u slučaju prijetnji i napredovanja Huta unutar Jemena, a povremeni vazušni udari i granatiranje su nastavljeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije