Svijet

Hakeri "Duha sigurnosti" u borbi sa Islamskom državom

Hakeri "Duha sigurnosti" u borbi sa Islamskom državom
Hakeri "Duha sigurnosti" u borbi sa Islamskom državom

MOSKVA - Mreža aktivista "Duh sigurnosti" tvrdi da su njeni članovi u posljednjih mjesec dana spriječili dva velika teroristička napada Islamske države preko interneta, prenosi Russia Today (RT)

Osim toga, oni navode da su spriječili i regrutovanje pristalica ID-a.

"Neko mora da im se suprotstavi", naveli su hakeri koji se bore protiv terorističkih grupa i pre svih džihadista Islamske države za RT.

Mikro, jedan od hakera koji predstavlja grupu u odnosima sa medijima, naveo je za RT da "Duh sigurnosti" presreće komunikacije među džihadistima.

"U Tunisu, kao i obično, komuniciraju putem twitter-a o onom što će raditi. I kada uhvatiš njihovu prepisku počinješ da slažeš dijelove slagalice u veće cijeline koje potom stvaraju neki smisao. Tražili smo dalje i onda smo shvatili da imamo nešto. Ispitivali smo malo pobliže, čekali nekoliko sati i upozorili vlast. Nekoliko dana kasnije stigla je informacija da smo spriječili teroristički napad", rekao je Mikro misleći na teroristički napad na plaži u Susu kada je ubijeno 38 turista.

Prema njegovim riječima, druga njihova aktivnost je bila je usmjerena na spriječavanje terorističkog napada u Njujorku.

Haker je naveo da je "Duh sigurnosti" koji ima veze sa Anonimus pokretom, uspostavio jedinstven uvid u onlajn funkcionisanja ID i njene rastuće mreže filijala.

"U početku nismo uradili mnogo, ali sada je postalo lakše, jer sada znamo ko su oni, znamo njihove metode, znamo sve o mreži ID", naveo je Mikro.

Dok teroristička zavjera predstavlja srž aktivnosti "Duha sigurnosti", aktivisti su uspjeli da ugase stranice (naloge) ID koje koriste za emitovanje svojih zločina i za regrutaciju svojih novih pristalica.

Kao rezultat njihovog rada 59.000 twitter naloga, 1.300 propagandni video zapisa na kanalu youtube i 130 sajtova su isključeni ili je sadržaj uklonjen sa internet mreže, navodi RT.

(b92)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije