Svijet

Iran presijeca put Petoj floti američke mornarice?

Iran presijeca put Petoj floti američke mornarice?
Iran presijeca put Petoj floti američke mornarice?

TEHERAN - Teheran bi mogao da zatvori Ormuski moreuz ukoliko Sjedinjene Američke Države nastave sa provokacijama na strateški važnim tačkama na Bliskom istoku, upozorio je zamjenik komandanta Iranske revolucionarne garde Husein Salami.

Amerika je sa saveznicima od 4. do 26. aprila održala velike pomorske vojne vježbe u Sueckom kanalu, tjesnacu Bab el Mandab i Ormuskom moreuzu. U njima je učestvovalo 30 zemalja sa 6 kontinenata.

"Moramo da se suprotstavimo svakom zlonamjernom prolasku kroz Ormuski moreuz. Upozoravamo SAD i njihove saveznike da ćemo, ukoliko bude neosnovanih pokušaja prolazaka kroz moreuz, postupiti prema Konvenciji UN iz 1982. godine", rekao je brigadni general Salami, a prenosi Fars.

Ormuski moreuz je jedini put ka Persijskom zalivu u kojem je, u bazi Manama u Bahreinu, smještena Peta flota američke mornarice.

Član 39 Konvencije Ujedinjenih nacija garantuje slobodan tranzitni prolaz brodova i aviona kroz moreuz, ali poziva i na izbjegavanje prijetnji ili upotrebu sile protiv zemalja koje se nalaze oko moreuza, i obavezuje ih da poštuju teritorijalni integritet, političku nezavisnost i suverenitet u pograničnim državama.

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnej je osudio vojne vježbe i zatražio od Sjedinjenih Američkih Država da objasne zbog čega su odabrale baš taj region.

Ormuz je morski prolaz između Omana i Irana. Spaja Persijski zaliv sa Omanskim zalivom. Strateški je od velikog značaja, jer kontroliše morski promet prema Kuvajtu i Iraku. Kroz taj prolaz se tankerima prevozi do 40 odsto svjetskog snabdijevanja naftom.

Na najužem dijelu prolaz je širok samo 55 km.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije