Svijet

Iran saopštio da će osloboditi posadu zaplijenjenog broda

Iran saopštio da će osloboditi posadu zaplijenjenog broda
Foto: Tanjug/AP | Iran saopštio da će osloboditi posadu zaplenjenog broda MSC Aries

Ministar spoljnih poslova Irana Hosein Amir-Abdolahjan izjavio je da će posada zaplijenjenog broda MSC Aries, koji je plovio pod portugalskom zastavom, a koji je povezan sa Izraelom, biti oslobođena, javili su danas iranski mediji.

Kako se navodi, Amir-Abdolahjan je u telefonskom razgovoru sa šefom portugalske diplomatije Paulom Randželom rekao da Iran želi da oslobodi posadu zaplijenjenog broda jer smatra da je to humanitarno pitanje, prenosi Rojters.            

Amir-Abdolahjan je naveo da će posada biti predata ambasadorima njihovih zemalja u Teheranu, ne navodeći tačan datum kada će se to dogoditi.       

Iranska Revolucionarna garda zaplijenila je teretni brod MSC Aries sa 25 članova posade u Ormuskom moreuzu 13. aprila, dan nakon što je Teheran najavio da će uzvratiti na napad na iranski konzulat u Damasku 1. aprila, za koji je optužio Izrael, prenosi Tanjug.          

Iransko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je brod zaplijenjen jer je navodno "kršio pomorske zakone" i da nema sumnje da je povezan sa Izraelom.         

MSC iznajmljuje Aries od Gortal Shipping-a, podružnice kompanije Zodiac Maritime, koja je djelimično u vlasništvu izraelskog biznismena Ejala Ofera, navodi Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije