Svijet

Izginuli rudari u Donjecku

Izginuli rudari u Donjecku
Izginuli rudari u Donjecku

DONJECK - U eksploziji u rudniku uglja Zasjadko u Donjecku u istočnoj Ukrajini danas su poginula najmanje 33 rudara, a njih 15 je povrijeđeno, objavili su svjetski mediji.

Vladimir Cimbaljenko, šef bezbjednosne službe rudnika, rekao je da je više od 30 ljudi poginulo u eksploziji u rudniku Zasjadko u Donjecku.

"Možemo da kažemo da je više od 30 rudara poginulo. Spasilačke ekipe još nisu stigle do mjesta eksplozije, pokušavaju da najprije neutrališu otrovni gas, a potom će se spustiti u jamu", rekao je Cimbaljenko.

Informacije o broju žrtava juče su varirale, pa su pojedini mediji navodili da postoje informacije da je poginulo 77 rudara.

Takođe, izvještaj o broj onih koji su ostali zatrpani juče je varirao pa je BBC prenosio, pozivajući se na lokalne zvaničnike, da je sudbina više od 70 rudara neizvjesna, dok je "Russia Today" navodila da je njih 47 ostalo zarobljeno ispod zemlje.

Neimenovani zvaničnik rudarskog sindikata rekao je da je u rudniku juče ujutru pred zoru eksplodirao metan.

Zbog prirodno visoke koncentracije metana, Zasjadko, koji ima šest horizonata, od kojih je najniži na dubini većoj od 1.200 metara, važi za jedan od najopasnijih rudnika na svijetu.

Podsjetimo, u ovom rudniku uglja se od 1999. do 2007. godine dogodilo sedam nesreća, a najveća 18. novembra 2007. kada je poginuo 101 radnik.

U međuvremenu, juče su pristizale informacije o stanju na terenu i da li se poštuje primirje.

Portparol ukrajinske vojske naveo je da je jedan službenik ukrajinske vlade poginuo, a drugi je ranjen u sukobima u istočnoj Ukrajini.

Vladislav Seleznjov, portparol ukrajinske vojske, rekao je da su proruske snage 47 puta napale pozicije oružanih snaga Ukrajine tokom 24 sata.

On je istakao da se većina sukoba i dalje odvija u okolini Donjecka, što predstavlja kršenje mirovnog sporazuma, potpisanog 15. februara u Minsku.

Zaraćene strane se međusobno optužuju za kršenje primirja, a zapadni saveznici ukrajinske vlade već mjesecima razmatraju mogućnost slanja naoružanja vojsci Ukrajine, pritom optužujući Rusiju da na istovjetan način pomaže pobunjenicima.

Sa druge strane, Barak Obama, lider SAD, Fransoa Oland, predsjednik Francuske, i Angela Merkel, njemačka kancelarka, obećali su "jaku reakciju" Zapada u slučaju "velike povrede" primirja na pobunjenom proruskom istoku Ukrajine.

Oni su pozvali na jačanje uloge OEBS-a u nadgledanju primirja.

Lideri su izrazili nadu da će sprovođenje sporazuma iz Minska biti uspješno i potpuno, složivši se da će ublažavanje dosadašnjih snakcija biti povezano s potpunim sprovođenjem sporazuma.

Iako Rusija nije poimence pomenuta, prijetnja o oštrom odgovoru na kršenje primirja je jasno upućena njoj, jer Kijev i Zapad tvrde da ona naoružava pobunjenike i raspoređuje regularne snage u Ukrajini, što Moskva žestoko negira.

Radikali se sukobili u Radi

Poslije nekoliko mirnijih dana u ukrajinskoj Skupštini je ponovo izbila masovna tuča u kojoj je učestvovao i lider dobrovoljačkog bataljona "Ajdar".

Sergej Meljničuk se žestoko posvađao s predsjednikom Radikalne stranke, kojoj i sam pripada, Olegom Ljaškom, a sa riječi se ubrzo prešlo na pesnice i povlačenja za revere. Neredi su se nastavili i u hodniku Vrhovne rade, koji je nedavno bio mjesto pesničenja dvojice poslanika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije