Svijet

Izrael gađa Gazu, uprkos primirju, osam poginulih

Izrael gađa Gazu, uprkos primirju, osam poginulih
Izrael gađa Gazu, uprkos primirju, osam poginulih

GAZA - Izraelski tenkovi otvorili su vatru na južni dio Pojasa Gaze, samo nekoliko sati poslije početka 72-časovnog primirja, saopštilo je palestinsko ministarstvo unutrašnjih poslova, dok su ljekari rekli da je osmoro ljudi poginulo.

Ljekar iz obližnje bolnice Abu Jusef al-Nadžar nije iznio detalje o identitetu poginulih, ali je rekao da su stradali u bombardovanju istočno od grade Rafe, na jugu Gaze, prenosi AFP.

Humanitarni prekid vatre Izraela i Hamasa počo je jutros u osam sati po lokalnom vremenu i trajaće 72 sata.

Dogovor o prekidu vatre saopštili su sinoć Sjedinjene Američke Države i Ujedinjene nacije.

Nekoliko sati prije stupanja na snagu primirja 14 palestinaca, uključujući jednu ženu i dvoje djece poginulo je u Gazi, čime je broj poginulih palestinaca dospeo na 1.450.

S druge strane izraelska vojska je  saopštila da je na istom području poginulo pet njenih vojnika, čime je broj poginulih izraelskih vojnika dostigao na 61.

U zajedničkom saopštenju, SAD i UN su naglasili da su dobili obećanja svih strana u konfliktu da su pristali na bezuslovan prekid vatre tokom kojeg će pregovarati o postizanju trajnijeg primirja, javio je AP.

Saopštenje o prekidu vatre objavili su američki državni sekretar Džon Keri i generalni sekretar UN Ban Ki Mun.

U saopštenju se navodi da će "snage na terenu ostati tamo gde se sada nalaze", što znači, kako navodi Rojters, da se izraelske kopnene snage neće povući iz pojasa Gaze.

Keri je rekao da će tokom prekida vatre civili u Gazi dobiti neophodnu humanitarnu pomoć, sahraniti mrtve, zbrinuti ranjene i nadomestiti zalihe hrane.

"Popravke infrastrukture u oblasi vodosnabdijevanja i energije, takođe mogu biti nastavljene u tom periodu", naveo je on.

Keri je rekao da vijest o primirju saopštava zajedno sa Banom koji je takođe uložio mnogo napora da se okonča krvavi konflikt.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije