Svijet

Jak zemljotres pogodio zemlje Centralne Amerike

Jak zemljotres pogodio zemlje Centralne Amerike
Jak zemljotres pogodio zemlje Centralne Amerike

SAN SALVADOR - Jak zemljotres jačine 7,3 stepena Rihterove skale pogodio je obalu Centralne Amerike, ubio najmanje jednu osobu i izazvao upozorenje na cunami.

Zemljotres je registrovan u 21.53 po lokalnom vremenu sa epicentrom u Pacifiku, na 170 kilometara jugoistočno od San Salvadora na dubini od 70 kilometara. Prema prvim izvještajima, zemljotres je bio jačine 7,4 da bi naknadno bio smanjen na 7,3 stepena Rihtera, saopštila je Američka geološka observatorija.

Potres se osjetio duž cijele centralnoameričke obale od Gvatemale na sjeveru do Nikaragve i Kostarike na jugu i ostrva Honduras, prenijela je agencija AFP.

U Salvadoru je poginuo beskućnik od pada stuba eletrične mreže u gradu San Miguel, udaljenom 134 kilometara istočno od prestonice.

Ministarka za zaštitu životne sredine i nacionalnih resursa Lina Pohl potvrdila je da je izdato upozorenje na cunami za stanovnike duž obale, ali da izgleda da je najteže prošlo i upozorila na naknadne potrese koji bi mogli da izazovu klizišta.

AP dodaje da je saopšteno da je bilo prekida u snabdijevanju strujom u Salvadoru i Nikaragvi i da je najavljeno da škole neće raditi.

Manja materijalna šteta prijavljena je u Salvadoru na lokalnoj bolnici u San Miguelu, a otvorena su klizišta duž autoputa u oblaskoj salvadorskoj državi Usulutan.

U Kostariki su saopštili da sinoćni zemljotres bio jak i dugo je trajao, ali Crveni krst nije prijavio da je bilo materijalne štete.

U Nikaragvi nije bilo znakova materijalne štete, saopšteno je iz lokalne vlade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije