Svijet

Japan: Bombardovanje Hirošime protivno međunarodnom pravu

Japan: Bombardovanje Hirošime protivno međunarodnom pravu
Japan: Bombardovanje Hirošime protivno međunarodnom pravu

Japanski ministar spoljnih poslova Fumio Kišida podržao je stav Vlade da je nuklearno bombardovanje Hirošime, koje su izvršile SAD u Drugom svjetskom ratu, bilo protivno humanizmu i međunarodnom pravu.

"To nije u skladu sa humanizmom koji je osnova međunarodnog prava. Vlada Japana to objašnjava preko različitih platformi", rekao je Kišida.

Masovno stradanje ljudi kao rezultat tog bombardovanja dovelo je do "veoma teške situacije u pogledu humanosti", dodao je japanski zvaničnik, a prenosi "Sputnjik".

Ova izjava data je uoči samita G7 26. i 27. maja u japanskom gradu Ise-Šima.

Predsjednik SAD Barak Obama posjetiće Hirošimu i postati prvi aktuelni američki šef države koji je to učinio. Očekuje se da će odati počast žrtvama u Drugom svjetskom ratu i ponoviti da se zalaže za svijet bez atomskog naoružanja.

Ministri G7 u aprilu su usvojili deklaraciju u kojoj su ukazali na nehumanu prirodu nuklearnog oružja.

SAD su 6. i 9. avgusta 1945. godine bacile atomske bombe na Hirošimu i Nagasaki, a u tim japanskim gradovima poginulo je oko 150.000, odnosno 70.000 ljudi. Japan se predao 15. avgusta i time je okončan Drugi svjetski rat.

Anketa koju je sproveo "Sputnjik" ranije ovog mjeseca u Japanu pokazala je da 61 odsto Japanaca vjeruje da SAD treba da se izvine zbog napada atomskim bombama.

Oko 74 odsto anketiranih reklo je da se ti napadi ne mogu opravdati ratom jer je broj civilnih žrtava bio neproporcionalan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije