Svijet

Japan napušta dugogodišnju politiku, donesena krupna odluka

Japan napušta dugogodišnju politiku, donesena krupna odluka
Foto: Tanjug | Japan napušta dugogodišnju politiku, donesena krupna odluka

TOKIO – Japanska vlada odobrila je plan prodaje borbenih aviona nove generacije dugim državama, koje razvija sa Italijom i Velikom Britanijom.

Ova odluka je sporna zbog principa miroljubivosti, na koji se Tokio poziva poslije Drugog svjetskog rata, ali će pomoći Japanu da izgradi vojnu industriju i dobije ulogu u globalnoj bezbjednosti.

Vlada je takođe odobrila reviziju pravila transfera vojne opreme i tehnologije kako bi omogućila prodaju smrtonosnih oružja drugim, nepartnerskim državama.

Glavni sekretar kabineta Jošimasa Hajaši izjavio je da su ove promene neophodne s obzirom na bezbjednosno okruženje te države, ali je istakao da se time ne mijenjaju pacifistički principi Japana, prenosi Tanjug.

Japan je u prethodnom periodu počeo da napušta politiku ograničavanja vojnog izvoza, usljed porasta regionalnih i globalnih tenzija, posebno sa susjednom Kinom.

Ovim potezom, Japan će moći da zamijeni stare američke letjelice F-2, novim letjelicama zajedničke proizvodnje sa Italijom i Velikom Britanijom u sklopu programa "Oluja".

Zbog kritika političkih protivnika i zabrinutosti javnosti, Kišidina vlada je za sada ograničila izvoz zajednički proizvedenog smrtonosnog oružja na 15 država s kojima Japan ima odbrambena partnerstva, i obećala da to oružje neće biti korišćeno u aktivnim ratovima.

Nakon Drugog svjetskog rata Japan ima tradicionalnu politiku mira, ali je zbog rasta tenzija s Kinom, kao i rata Rusije protiv Ukrajine, počela sve više da ulaže u odbranu, s planom da u doglednoj budućnosti postane jedan od najvažnijih faktora regionalne bezbjednosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije