Svijet

Kameron: Onesposobićemo počinioce gnusnih zločina

Kameron: Onesposobićemo počinioce gnusnih zločina
Kameron: Onesposobićemo počinioce gnusnih zločina

LONDON - Britanski premijer Dejvid Kameron rekao je danas da će vlada učiniti sve da identifikuje one koji su počinili užasne zločine protiv britanskih državljana, ne spominjući ubicu Islamske države "džihadistu Džona" za kojeg je javljeno da je britanski državljanin Muhamed Emvazi.

"Neću govoriti o nekoj određenoj ličnosti", rekao je Kameron novinarima na konferenciji u Kardifu.

"Dok ima ljudi bilo gdje u svijetu koji počine užasne zločine protiv britanskih državljana, učinićemo sve što možemo uz pomoć policije, službi bezbjednosti, sa svim što nam je na raspolaganju, da ih pronađemo i onesposobimo", rekao je Kameron.

Maskirani džihadista Islamske države (IS), poznat kao "Džihadista Džon", koji je uočen na video snimcima egzekucije nad zapadnim taocima je Britanac Muhamed Emvazi iz Londona, prenijeli su u četvrtak zapadni mediji.

Njegovo ime je od ranije poznato britanskim bezbjednosnim službama, prenio je Bi-Bi-Si koji danas navodi da britanska policija nije komentarisala identitet maskiranog džihadiste i da je istraga o tome u toku.

Emvazijevo ime prvi je juče otkrio "Vašington post", a zatim se s tom tvrdnjom oglasio i BBC.

Dvojica američkih zvaničnika koji nisu željeli da budu imenovani, potvrdili su za Rojters da istražni organi vjeruju da je Emvazi "džihadista Džon".

Emvazi (26) se prvi put pojavio na videu avgusta prošle godine, očigledno kao dželat američkog novinara Džejmsa Folija, da bi se kasnije pojavio na još četiri video snimka egzekucije američkih i britanskih državljana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije