Svijet

Kazahstan ne vjeruje u smrt Alijeva

Kazahstan ne vjeruje u smrt Alijeva
Kazahstan ne vjeruje u smrt Alijeva

BEČ - Dok advokati bivšeg ambasadora Kazahstana u Austriji Rakata Alijeva tvrde da on nije izvršio samoubistvo u zatvorskoj ćeliji, već da je ubijen, kazahstanske diplomate ne vjeruju u njegovu smrt i traže potvrdu o tome.

Kazahstanske diplomate su prilikom sastanka sa ministrom pravosuđa Austrije Volfgangom Brandšteterom izrazile sumnju da je Alijev mrtav. Zvanični Kazahstan tvrdi da je austrijsko pravosuđe "poturilo" lažni leš i da se Alijev nalazi u bjekstvu, piše austrijski nedjeljnik "Falter." Inače, Kazahstan je godinama od Austrije tražio izručenje Alijeva, koji je, u svojoj domovini, u odsustvu osuđen na 20 godina zatvora zbog ubistva dva bankara. Alijev je uhapšen u Austriji 2014, a umro je 25. februara u austrijskom zatvoru, čekajući početak suđenja.

Alijev je negirao bilo kakvu umiješanost u ubistvo, tvrdeći da optužba ima veze sa njegovim razlazom sa bivšim tastom, predsjednikom Kazahstana Nursultanom Nazarbajevim. Ministarstvo pravosuđa Austrije potvrdilo je sastanak ministra sa ambasadorom Kazhstana Kairatom Saribajom prošle nedjelje, ali portparol ministra Katarina Holcinger je u izjavi agenciji APA negirala da je tada bilo riječi o tome da je Austrija "poturila" lažni leš. Ambasador je, kako je dodala, samo zamolio za potvrdu smrti Alijeva, kako bi u njegovoj zemlji mogli biti obustavljeni postupci protiv njega. Međutim, advokat Alijeva Manfred Ajnedter je optužio ambasadu Kazahstava u Beču da širi glasine i lažnom lešu i ponudila navodno austrijskim vlastima pomoć u istrazi. Advokati Alijeva u javnost su iznijeli u više navrata tvrdnje da je njihov klijent žrtva ubistva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije