Svijet

Kopilot Lubic je imao problema s vidom

Kopilot Lubic je imao problema s vidom
Kopilot Lubic je imao problema s vidom

Kopilot kompanije "Germanwings" Andreas Lubic, koji je upravljao avionom u trenutku nesreće u francuskim Alpama u utorak, tražio je pomoć zbog problema s vidom.

Prema pisanju New York Timesa, Lubicje imao problema s vidom, što je negativno utjecalo na njegovu sposobnost da nastavi raditi kao pilot. Ove informacije su potvrdila dvojica zvaničnika dobro upućenih u istragu nesreće.

Dvadesetsedmogodišnji njemački pilot Lubic je krio svoje zdravstvene probleme od poslodavca, pa čak i psihološke, za šta je pronađena dokumentacija, piše Klix.

Lubitz je bio kopilot u avionu "Germangwingsa", koji je letio iz Barselone u Diseldorf. Ignorisao je zahtjeve kapetana da ga pusti u kabinu i potom namjerno srušio avion.

Libic boravio u blizini pada aviona

Kopilot Andreas Libic, koji je optužen da je namjerno srušio avion u francuske Alpe, kao dijete je često sa roditeljima posjećivao glajderski klub, nedaleko od mjesta pada letjelice.

Član paraglajderskog kluba iz Sisterona Fransis Kefer izjavio je lokalnim medijima da su Lubicova porodica i drugi članovi sličnog kluba iz njegovog rodnog grada Montabaura u NJemačkoj, često dolazili u region između 1996. godine i 2003. godine.

 Francusko tužilaštvo navodi da je Lubic namjerno naveo avion u planinu, pri čemu je poginulo svih 150 putnika i članova posade. NJemački tužioci pokušavaju da utvrde šta je uzrok toj Lubicovoj odluci.

Mjesto pada aviona nalazi se na oko 50 kilometara udaljenosti od piste "Aero i glajderskog kluba" Sisteron.

U Njemačkoj će 17. aprila biti održana nacionalna memorijalna ceremonija i pomen za žrtve avionske nesreće u francuskim Alpama.

Ceremoniji, koja će biti održana u katedrali u Kelnu, odakle je većina žrtava, prisustvovaće, između ostalih, njemački kancelar Angela Merkel i predsjednik Joakim Gauk.

Pozivnica je upućena porodicama i prijateljima žrtava, te predstavnicima drugih zemalja, koje su pogođene ovom nesrećom. Ceremoniji mogu prisustvovati i oni koji žele da izraze saučešće.

Gauk je juče prisustvovao memorijalnoj službi održanoj za 16 učenika i dva nastavnika iz škole u Halternu, na zapadu Njemačke. Oni su u okviru razmjene učenika boravili u Španiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije