Svijet

Kurdski borci osvojili jedno od ključnih uporišta ID

Kurdski borci osvojili jedno od ključnih uporišta ID
Kurdski borci osvojili jedno od ključnih uporišta ID

LONDON - Kurdski borci ostvarili su važnu pobjedu protiv grupe Islamska država (ID) osvajanjem njenog ključnog uporišta u sjeveroistočnoj sirijskoj provinciji Hasakeh, saopštila je sirijska Opservatorija za ljudska prava (OHR), sa sjedištem u Londonu.

Kurdskim snagama su u osvajanju mjesta Tal Hamis, koje je pod vlašću ID bilo više od godinu dana, pomogli arapski borci, a pripadnici ID nisu pružili veći otpor. Kurdi su, kako se saznaje, nakon osvajanja Tal Hamisa spalili kuće pripadnika ID i njihovih pomagača, prenosi AFP.

Kurdi sada drže pojas koji povezuje Tal Hamis sa iračkom granicom, čime ometaju kretanje džihadista.

Prije osvajanja Tal Hamisa kurdski borci su u višednevnim borbama osvojili 103 sela u okolini, pri čemu je poginulo najmanje 175 boraca ID. Među Kurdima i njihovim arapskim pomagačima stradalo je 30 boraca.

Pentagon je objavio kako su juče snage zapadne koalicije za borbu protiv ID izvršile više vazdušnih napada u proviniciji Hasakeh, uključujući tri u blizini istoimenog grada i tri u blizini Tal Hamisa.

Prethodno su pripadnici ID izveli ofanzivu u provinciji Hasakeh u kojoj su osvojili 10 sela, izazvavši egzodus 5.000 mještana i zarobivši najmanje 220 etničkih Asiraca hrišćanske vjere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije