Svijet

Liberman: Izrael će nastaviti da gradi u Jerusalimu

Liberman: Izrael će nastaviti da gradi u Jerusalimu
Liberman: Izrael će nastaviti da gradi u Jerusalimu

TEL AVIV - Izrael neće zamrznuti izgradnju ni u jednom jevrejskom kvartu u Jerusalimu, izjavio je danas šef izraelske diplomatije Avigdor Liberman, odgovarajući na stalne međunarodne kritike zbog takvih aktivnosti u anektiranom dijelu grada.

˝Svako ko sanja da će vlada Izraela popustiti (pod pritiskom) i ograničiti izgradnju u Jerusalimu griješi''. rekao je Liberman poslije sastanka s njemačkim  ministrom spoljnih  poslova Frankom- Valterom Štajnmajerom u Jerusalimu. 

Spremni smo da branimo našu nezavisnost i suverenitet i  s tim stavom neće biti kompromisa, dodao je on, upozorivši: ˝Svaki pritisak ka suprotnom biće vrlo kontraproduktivan.˝ 

˝Nećemo nikada prihvatiti nikakvu definiciju da je izgradnja u jevrejskim kvartovima u Jerusalimu širenje naselja. Postoji širok konsenzus  za taj stav među Jevrejima u Izraelu i inostranstvu˝, rekao je Liberman, aludirajući na činjenicu da međunarodna zajednica takvu izgradnju poistovećuje sa širenjem jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

Izrael je osvojio istočni Jerusalim u ratu 1967. godine, kada je osvojena i Zapadna obala i pojas Gaze. 

Taj dio Jeruslima je kasnije anektiran, što međunarodna zajednica nikada nije priznala. Palestinci proglase da u istočnom Jerusalimu proglase glavni grad svoje buduće države koja će obuhvatiti Zapadnju obalu i Pojas Gaze. Izraelski lideri, međutim, smatraju da će ujedinjeni Jerusalim biti zauvijek glavni grad Izraela.

Liberman je rekao Štajnmajeru da šefovi diplomatija Evropske unije moraju da uzmu u obzir te stavove kada se u ponedeljak sastanu u Briselu da diskutuju o izraelsko-palestinskom sukobu.

''Ljevica, centar i desnica u Izraelu neće prihvatiti da je izgradnja u Ramotu ili Gilu ili istočnom Talipotu  izgradnja naselja˝, rekao je on, pomenuvši imena jevrejskih  kvartova u anektiranom kraju.

Izraelski ministar je izrazio uvjerenje da su pokušaji da se izraelsko-palestinski sukob poveže  s bilateralnim vezima Izraela i EU, uključujući Njemačku, pogrešni i ne doprinose stabilnosti, normalizaciji ni jačanju odnosa  između Izraelaca i Palestinaca.

Štajnmajer je na to odgvorio: "Obećavam da ni bi trebalo da brinete o sastanku ministara spoljnih poslova EU. Procjenjujem da ćemo, kada se sastanemo u ponedjeljak, govoriti o nadi da se mir može postići.''.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije