Svijet

Maduro pobijedio na izborima, protivnici ne priznaju izbore

Maduro pobijedio na izborima, protivnici ne priznaju izbore
Foto: Tanjug/AP | Maduro pobijedio na izborima, protivnici ne priznaju izbore

KARAKAS - Ljevičarski lider Venecuele Nikolas Maduro osvojio je novi šestogodišnji predsjednički mandat na izborima održanim u nedjelju, ali njegovi glavni protivnici te izbore ne priznaju, tvrdeći da je izborni proces bio praćen mnogobrojnim neregularnostima.

Izborna komisija Venecuele, na čelu sa Madurovim lojalistima, saopštila je da je on osvojio 5,8 miliona glasova, dok je njegovom glavnom protivkandidatu Henriju Falkonu, bivšem guverneru, pripalo 1,8 miliona glasova, prenosi Rojters.

Agencije navode da je, prema saopštenju venecuelanske Izborne komisije, Maduro osvojio skoro 68 odsto glasova.

"Potcijenili su me", rekao je Maduro pristalicama, koje su mu klicale ispred predsjedničke palate Miraflores u centru Karakasa, dok su na njih padale konfete, a priređen je i vatromet.

Izlaznost na jučerašnjim predsjedničkim izborima u Venecueli bila je 46,1 odsto, navela je Izborna komisija, što je prilično manje u poređenju sa izlaznošću od 80 odsto, koliko je registrovano na prethodnim predsjedničkim izborima 2013. godine.

Opozicija, međutim, tvrdi da je juče na birališta izašlo svega oko 30 odsto glasača.

Izborna pobjeda Madura (55), bivšeg vozača autobusa, koji je zamijenio Uga Čavesa nakon njegove smrti 2013. godine, mogla bi da donese socijalističkoj vladi Venecuele nove zapadne sankcije, dok se ta zemlja hvata u koštac sa pogubnom ekonomskom krizom, ocjenjuje britanska agencija.

EU, SAD i više zemalja Latinske Amerike već je najavilo da neće priznati rezultate izbora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije