Svijet

Masen: Salafisti i u Njemačkoj žele islamsku državu

Masen: Salafisti i u Njemačkoj žele islamsku državu
Masen: Salafisti i u Njemačkoj žele islamsku državu

BERLIN - Broj salafista u Njemačkoj povećan je na 7.300 osoba sa tendencijom daljeg rasta, rekao je predsjednik Savezne Službe za zaštitu ustava Hans-Georg Masen i upozorio da salafisti i u Njemačkoj žele da stvore islamsku državu.

"Islamska scena u Njemačkoj raste bez zaustavljanja. Time je plodno tle za džihad sve veće. Salafisti žele i u Njemačkoj da stvore Islamsku državu", rekao je Masen, prenose danas njemački mediji.

Potencijal islamskog ekstremizma je u posljednje četiri godine dupliran, prenose mediji podatke Masenove službe, prema kojima je 680 islamista otišlo u pravcu Sirije i Iraka, trećina od njih se ponovo vratila u Njemačku, a 85 osoba tamo poginulo.

Svaki osmi džihadista je, prema podacima te službe, konvertit, odnosno, prešao u islam, tri četvrtine su muškarci i 90 odsto njih ima njemački pasoš.

Masen je posebno upozorio na opasnosti terorističke milicije (ISIS).

"Tvrđave" salafista u Njemačkoj su, kao i ranije, u Sjevernoj Rajni Vestfaliji, Hesenu i Berlinu, pokazuju podaci njemačke Službe za zaštitu ustava.

Masen je upozorio i na opasnost-sajber-džihada.

"To već dugo stoji u agendi islamista", rekao je on i upozorio na opasnost da bi se rat protiv "nevjernika" mogao prenijeti i na virtuelno polje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije