Svijet

Merkel: Ne gubiti nadu oko Ukrajine

Merkel: Ne gubiti nadu oko Ukrajine
Merkel: Ne gubiti nadu oko Ukrajine

SIDNEJ - Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je danas Zapad da ne gubi nadu u onome što se može nazvati dugotrajnom brobom sa Rusijom oko Ukrajine i istakjla da se ne smije dozvoliti da stari način razmišljanja zasnovan na kršenju međunarodnog prava prevlada.

''Ruska aneksija Krima u martu "dovela je u pitanje kompletan mirovni poredak u Evropi i nastavila se tako što Rusija utiče na destabilizaciju istoka Ukrajine", rekal je Merkelova u Sidneju nakon samita G 20 u Brisbejnu, prenio je AFP.

"Mi smo mislili da 25 godina nakon pada (Brlinskog) Zida, nakon okonačanja Hladnog rata, nakon završetka podjele Evrope i okončanja podjele svijeta na dva bloka, nešto poput ovoga ne može da se dogodi u Evropi", rekla je Merkelova.

''Ne smije se dozvoliti da stari način razmišljanja, zasnovan na teorijama uticaja, gdje dolazi do kršenja međunarodnog zakona prevlada i ja sam ubijeđena da neće prevladati'', poručila je Merkelova.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, u sukobima između ukrajinskih snaga i proruskih aktivista koji traju već sedam mjeseci na istoku Ukrajine, poginulo je više od 4.100 ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije