Svijet

Merkelova osudila antiislamske demonstracije u Njemačkoj

Merkelova osudila antiislamske demonstracije u Njemačkoj
Merkelova osudila antiislamske demonstracije u Njemačkoj

Njemački kancelar Angela Merkel osudila je danas seriju antiislamskih demonstracija koje se već nekoliko sedmica održavaju u Njemačkoj, poručivši da u ovoj zemlji "nema mjesta za iniciranje mržnje".

"Sloboda organizovanja demonstracija postoji u Njemačkoj, ali jasno je da nema mjesta za govor mržnje i klevete protiv stranaca", naglasila je Merkelova na konferenciji za novinare u Berlinu poslije sastanka sa bugarskim premijerom Bojkom Borisovim.

Protest "Patriotski Evropljani protiv islamizacije zapada" /Pegda/ biće održan večeras u Drezdenu, gdje će demonstranti tražiti da se pooštri procedura dobijanja azila. U istom gradu planirane su i kontra demonstracije.

Prije nedjelju dana na poziv Pegda oko 10.000 ljudi, simpatizera ekstremne desenice, defilovalo je ulicima Drezdena, a okupljanja manjih razmjera bila su organizovana i u drugim gradovima Njemačke.

"Svi oni koji učestvuju na okupljanjima koje organizuje Pegda moraju da vode računa da ne budu istrumentalizovani", istakla je Merkelova.

Ministar pravde Hejko Mas rekao je danas listu "Zidojče cajtung" da zemlja prolazi kroz "novi nivo eskalacije agitacije protiv migranata i izbjeglica" i da pokret Pegda predstavlja "sramotu za Njemačku".

"Sramota je za Njemačku da se demonstracije održavaju protiv izbjeglica koje su izgubile sve i koje od nas traže pomoć", napomenuo je Mas.

Njemačka je ove godine primila rekordan broj podnosilaca zahtjeva za azil u posljednjih 20 godina - oko 200.000, što je 60 odsto više nego 2013. godine.

Na Pegdinoj listi su zahtjevi da se "obavezna integracija" unese u Ustav, da se teret primanja izbjeglica rasporedi ravnomjernije među evropskim zemljama i da se vodi politika "nulte tolerancije" prema azilantima i migrantima koji počine krivična djela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije