Svijet

Mitropulos: Okončaćemo politiku štednje

Mitropulos: Okončaćemo politiku štednje
Mitropulos: Okončaćemo politiku štednje

SOLUN - Istorijska pobjeda lijeve koalicije i Aleksisa Ciprasa okončaće politiku štednje i pokrenuti izlazak iz dužničke krize - najavljuje za Srnu Aleksis Mitropulos, vodeći političar stranke Siriza.

"U proteklih pet godina program štednje, koji je nametnut Grčkoj, smanjio je privredni bilans zemlje za četvrtinu i prouzrokovao rekordnu nezaposlenost za više od 25 procenata" - pojašnjava Mitropulos. 

On ističe da je u proteklih 40 godina Grčkom loše upravljano te da su zato  krivi konzervativna Nova Demokratija i socijalistički PASOK, "koji su naizmjenično postavljali premijere, uzrokovali deficite i prespavali reforme". 

Osim toga,navodi Mitropulos, koji je postdiplomske studije završio u Beogradu, program spasavanja za Grčku nije suzbio deficite već ih je još više zaoštrio.

Pobjeda Sirize u Grčkoj  vjerovatno će uticati i na druge ljevičarske partije u evropskoj "porodici", počevši od španske stranke Podemos (Mi možemo).

Svaki drugi mladi čovjek u Grčkoj je  nezaposlen, a pritom se grčki dugovi proteklih godina nisu smanjili, već  povećali. 

Od 2010. godine visoko zadužena Grčka dobila je ukupno 240 milijardi evra finansijske pomoći namenjene za spasavanje zemlje od bankrota i za refinansiranje dugova, koje je potrebno prioritetno otplatiti. 

Zauzvrat su kreditori iz EU, Evropske centralne banke (ECB) i MMF-a  zahtijevali rigidnu politiku štednje i dalekosežne strukturne reforme na područjima privrede i javne uprave. 

Krajem 2014. trebalo je da bude završen program spasavanja. Međutim, posljednja kreditna tranša u visini od 1,8 milijardi evra još uvek nije isplaćena, jer je konzervativni šef vlade Antonis Samaras "zapeo" po pitanju obećanog provođenja reformi. 

U međuvremenu,   program spasavanja je produžen do kraja februara, ali je vjerovatno da će doći do prolongiranja do ljeta 2015.

Lider Sirize Aleksis Cipras  obećava da će ponovo pregovarati o uslovima politike štednje i nastojati da se izbori za opraštanje dugova kod kreditora. 

Konzervativci, međutim,  upozoravaju da bi to moglo da dovede  do situacije da Grčka bude primorana da napusti evrozonu, jer priverde zemlje ne bi mogla da funkcioniše. 

Poslanik u Evropskom parlamentu Jorgos Kircos procjenjuje da "odustajanje od evra nije predviđeno u pravnoj regulativi EU, ali sama Grčka više ne bi imala druge mogućnosti već sem da štampa sopstvenu valutu, koja bi bila sklona inflaciji".

Međutim, Siriza se trudi  da odkloni sve strahove oko izlaska iz evrozone. 

Oni navode da nakon izbora neće doći do izlazka iz evrozone  već samo do "Samaras-egzita",   odnosno odlaska premijera Samarasa sa vlasti. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije