Svijet

Mogerini uvjerena u ostanak Velike Britanije u EU

Mogerini uvjerena u ostanak Velike Britanije u EU
Mogerini uvjerena u ostanak Velike Britanije u EU

LONDON – Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini je uvjerena da će Velika Britanija ostati u EU, istakavši da je to u interesu kako Unije, tako i Londona, ocjenivši da budućnost EU nije dezintegracija. Izbori u četvrtak su važniji od uobičajenih jer će to glasanje odlučiti i o budućnosti Velike Britanije u EU, kao i nacionalnoj koheziji.

U istraživanjima ni Konzervativna stranka aktuelnog premijera Dejvida Kamerona, ni opoziona Laburistička stranka Eda Milibanda nisu ostvarile jasno vođstvo, tako da je ishod glasanja neizvjestan. Kameron je obećao referendum o ostanku u EU u slučaju da ostane na vlasti.

Govoreći sa grupom evropskih studenata u Pekingu, kako prenosi Rojters, Mogerini je kazala da je teško predskazati ishod glasanja u Velikoj Britaniji. Ona je izrazila uvjerenje da će Velika Britanija ostati u EU, istakavši da je u nacionalnom interesu te zemlje da ostane članica Unije.

“Vjerujem da će građani Velike Britanije, kao i drugih dijelova Evrope, priznati dodatnu vrijednost članstva u velikoj porodici, u kojoj, kao i u svim familijama nije uvijek lako živjeti”, poručila je Mogerini. Ona je izrazila uvjerenje da budućnost Evrope nije dezintegracija. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije