Svijet

NATO šalje prethodnicu u istočnu Evropu

NATO šalje prethodnicu u istočnu Evropu
NATO šalje prethodnicu u istočnu Evropu

BRISEL - Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg najavio je danas da će ovaj savez rasporediti male jedinice za koordinaciju udarnih snaga u šest istočnoevropskih država članica kao odgovor na "rusku akciju u Ukrajini".

Stoltenberg je naveo da će NATO rasporediti jedinice u Estoniji, Letoniji, Litvaniji, Poljskoj, Bugarskoj i Rumuniji, kao i da će ministri odbrane 28 država članica NATO razgovarati 5. februara o punim snagama za brzo djelovanje koje bi mogle za kratko vrijeme da reaguju u bilo kojem žarištu na teritoriji Evrope, prenijela je agencija AP.

Male jedinice prethodnice biće sačinjene od nekoliko desetina vojnika, planiraće i organizovaće vojne vežbe, a obezbjeđivaće komandu i kontrolu za eventualna pojačanja.

"Oni će biti ključni, jer će biti veza između nacionalnih snaga i NATO. Oni će planirati i organizovati vježbe i obezbijediti neke ključne komandne elemente za pojačanja", rekao je Stoltenberg.

On je precizirao da bi iduće nedjelje trebalo da budu poznate NATO članice koje će da obezbijede nekoliko hiljada vojnika, a da su Norveška, Njemačka i Holandija izrazile spremnost da daju svoj doprinos.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije