Svijet

Na pomolu Veliki rat?

Na pomolu Veliki rat?
Na pomolu Veliki rat?

MOSKVA - Zahtjev američkog Kongresa za uvođenje novih sankcija Rusiji, namjera nekih zapadnih zemalja da naoružavaju Ukrajinu i odluka Kijeva da pristupi NATO-u vode u ogromno vojno suprotstavljanje u Donbasu - ocjenjuje ruska štampa.

"Vedomosti" otkrivaju da se u prvoj verziji dokumenta američkog Kongresa predviđalo, čak, davanje Ukrajini, Gruziji i Moldaviji statusa "glavnog saveznika SAD izvan NATO-a". 

Na kraju ta odredba nije prihvaćena, ali je ostala tačka koja govori o "davanju protivtenkovskog oružja Ukrajini, zatim artiljerijskih radara  i ratne  municije. 

Stručnjaci smatraju da predsjednik Barak Obama neće iskoristiti dopuštenje da uvede nove sankcije Rusiji. 

Aleksej Arbatov, rukovodilac  Centra za međunarodnu bezbjednost pri Ruskoj akademiji nauka, ocjenjuje da se radi o provokaciju Kongresa. 

"Nezavisimaja gazeta" navodi da  ukrajinski parlament planira da ukine  izvanblokovski status Ukrajine i okrene  se prema članstvu u NATO-u. 

Zastupnici žele da unesu dopune u desetak zakona i državnih programa te u Koncepciju unutrašnje i vanjske politike. U tome NATO želi da pruži Kijevu savjetodavnu i organizacionu pomoć.

Pojedine države-članice NATO-a mogle bi početi da isporučuju Ukrajini oružje i tehniku. 

"Nezavisimaja gazeta" piše da su već krajem prošle sedmice Senat i Dom predstavnika Kongresa SAD glasali za prijedloge zakona za podršku Ukrajini. 

Vojni stručnjaci i politolozi raspravljaju o tome da će odluka ukrajinskih zastupnika uticati na ruske akcije. 

Sadašnja etapa približavanja Kijeva i NATO-a te mogućnost dobijanja statusa strateškog američkog saveznika mogla bi dovesti do pogoršanja ukrajinsko-ruskih odnosa, pretpostavljaju stručnjaci. 

Prema njihovom mišljenju, ta bi etapa mogla pretvoriti "hibridni rat" u Donbasu u pravo i ogromno vojno sučeljavanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije