Svijet

Najjači u Evropi: Tursko-kurdska mafija preuzela primat u trgovini drogom, oružjem i izbjeglicama

Najjači u Evropi: Tursko-kurdska mafija preuzela primat u trgovini drogom, oružjem i izbjeglicama
Najjači u Evropi: Tursko-kurdska mafija preuzela primat u trgovini drogom, oružjem i izbjeglicama

ANKARA - Nije tajna da vlade često rade ruku pod ruku sa organizovanim kriminalom, a tu ni Turska nije izuzetak, pa mnogi od najjačih turskih organizovanih kriminalnih grupa danas imaju ili članove porodice ili svoje ljude u turskoj Narodnoj skupštini, piše američki portal Veterans today.

Ako bismo pratili put novca organizovanog kriminala u Turskoj, počevši od izvora pa kroz individualno bogatstvo, firme i holdinge, on će se najvjerovatnije završiti u parlamentu. Uz sopstvenu jaku kriminalnu mrežu turskog predsjednika Erdogana, turski parlament je u velikoj mjeri praktično postao tajno središte nelegalnih aktivnosti.

Skrivene iza fasade zakonskih postupaka, takve aktivnosti su međusobno dogovaraju i sprovode, a ako je potrebno, pod istim krovom se pokrivaju i peru. Svaka velika kriminalna aktivnost koju nije odobrila najjača porodica se brzo zaustavlja svom snagom države, što ironično pruža dobru statistiku za "borbu protiv organizovanog kriminala".

Trenutno postoje dvije glavne konkurentske frakcije unutar ozbiljnog organizovanog kriminala u Turskoj: Crnomorska mafija na sjeveru i kurdska mafija na istoku sa Erdoganom, kao kapom di kapi.

Kurdska mafija je relativno nova, ali je zauzela lavovski udio u amalgamu koji se zove turska mafija. Sve do 1990-ih ova mafija je uglavnom bila sastavljen od desetak porodica sa Crnog mora, sa fokusom na metode čvrste ruke i krijumčarenje robe, koje su bile manje zainteresovane za trgovinu drogom.

Ali, kako je kurdska PKK zadobila finansijsku moć kroz iznude, trgovinu ljudima, a posebno trgovinu drogom i oružjem u Evropi, turska mafija je sada praktično postala PKK / kurdska mafija.

Veze između države i organizovanog kriminala su postale poznate javnosti početkom 1980-ih, kada je turska obavještajna agencija MIT-set krenula da iskorijeni jermensku terorističku organizaciju ASALA koja je vršila atentate turskih diplomata i bombardovala turske ciljeve.

Članovi MIT-a i specijalnih snaga su tada radili zajedno sa istaknutim mafijašem Abdulahom Čatlijem i njegovom bandom koji su bili dio desničarskog nacionalističkog pokreta. Poslije uništenja organizacije ASALA Čatli je dobio javno priznanje i  praktično dobio otvorena vrata za svoje ilegalne aktivnosti u Turskoj.

Takvo spajanje podzemlja i politike je kasnije postalo norma, i mnoga imena iz podzemlja su čak dobile pohvale sa najvišeg nivoa za svoje "usluge turskoj naciji".

U istorijske veze ljudi sa Crnog mora sa Gruzijom i posebno lučkim gradom Batumijem proširile su se i na podzemlje, a u Batumiju se obavlja i ilegalna trgovina naftom sa ISIL i Regionalnom vladom iračkog Kurdistana.

PKK i kurdska mafija su takođe povezani sa Gruzijom i gruzijskom mafijom, kao i azerbejdžanskom, čečenskom i jermenskom. Jug Turske je prošaran hotelima i klubovima koji pripadaju šefovima ruskog organizovanog kriminala, koji su koristili turske zakone u vezi pranja novca da bu kupovali imovinu u Turskoj.

Srce PKK / kurdske mafije da je put trgovine ljudima, heroinom i oružjem koje prolaze kroz Tursku a ide u Evropu. Svjetska mreža turske-PKK / kurdske mafije se prostire daleko i ona je poznata kao brojna i nemilosrdna. Ova mafija ima dobre veze širom Balkana i Italije, i bavi se ilegalnim migracijama, trgovinom ljudima i drogom, umrežena sa grčkim, bugarskim, albanskim, hrvatskim, bosanskim, srpskim i italijanskim organizovanim kriminalnim grupama.

Ove očigledne ilegalne aktivnosti se u velikim evropskim gradovima pretvaraju u zakonite poslove i preduzeća, kao pokriva u velikim gradovima. London je na primjer, kao centar aktivnosti ozbiljnog organizovanog kriminala aktivnosti u Evropi, carstvo  kurdskih klanova, između ostalih i klana Huseina Bajbašina, poznatog kao evropski Pablo Eskobar.

Drugi veliki kurdski klanovi su se raširili širom Evrope i sarađuju jedni sa drugima. Evropol ih svrstava među najjače mmafije u Evropi zajedno sa Rusima, u oblasti trgovine drogom, ljudima i oružjem. Na jugu im je na raspolaganju Kipar, kao osnova za čitav niz operacija, uključujući of-šor bankarstvo i pranje novca. Na istoku su povezani sa kriminalnim elementima Iraka, Sirije i Irana, pa sve do Pakistana i Avganistana.

Oni rade u tesnoj saradnji sa južnoameričkim narko-kartelima i često trampe heroin za kokain, čime visoko prilagodljiva PKK / kurdska mafija drži značajan dio evropskog tržišta kokaina.

U izvještaju Evropola o organizovanom kriminalu iz 2013. godine, kaže se da je Turska glavna tačka za krijumčarenje nezakonite robe i ilegalnih migranata u EU iz pojedinih dijelova Azije.

Ogromna većina heroina u EU se i dalje prenosi kroz Tursku, a kurdska mafija drži 80 odsto cjelokupne prodaje heroina u Evropi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije