Svijet

Najmanje 10 mrtvih u eksploziji u Mogadišu

Najmanje 10 mrtvih u eksploziji u Mogadišu
Najmanje 10 mrtvih u eksploziji u Mogadišu

MOGADIŠ - Najmanje 10 ljudi je danas poginulo, a na desetine ranjeno, kada je jedan automobil udario u prepuni restoran u somalijskoj prestonici Mogadišu i eksplodirao, saopštila je policija.

"Bilans žrtava će sigurno rasti", rekao je poručnik Osman Ibrahim na mjestu napada iza koga policija vjeruje da stoji bombaš samoubica, prenio je Rojters.

Niko za sada nije preuzeo odgovornost za napad, ali je restoran smješten u centru Mogadiša gdje su islamisti iz grupe Al Šabab često izvodili napade.

Izaslanik Ujedinjenih nacija za Somaliju Nik Kej, koji se nalazi gradu Garoveu dan pošto je u napadu islamista na autobus UN ubijeno šest ljudi, osudio je "još jedan užasan zločin".

"Ubistva moraju da prestanu", rekao je Kej, a prenio AFP.

U tom napadu poginula su četiri pripadnika UNICEF-a, dva iz Kenije, jedan iz Avganistana i jedan iz Ugande, i dva radnika službe bezbjednosti iz Somalije.

Somalija je nestabilna država od pada režima Sijada Barea 1991, a novu vladu podržavaju snage Afričke unije sa 22.000 pripadnika, među kojima su vojnici iz Burundija, Đibutija, Etiopije, Kenije i Ugande.

Borci Al Šababa, somalijske ekstremističke grupe povezane sa Al Kaidom, izveli su niz napada i u susjednim državama, posebno Keniji i Ugandi, kao odmazdu zbog odluka tih država da pošalju svoje vojnike u Somaliju.

Najsmrtonosniji napad, pripadnici Al Šababa izveli su ovog mjeseca, kada su na univerzitetu u gradu Garisa na sjeveroistoku Kenije ubili 148 ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije