Svijet

Najskuplji grad na svijetu i dalje je Singapur

Najskuplji grad na svijetu i dalje je Singapur
Najskuplji grad na svijetu i dalje je Singapur

LONDON - Singapur je zadržao poziciju najskupljeg grada na svijetu, a kao i na prošlogodišnjoj listi slijede ga Pariz, Oslo, Cirih i Sidnej, objavila je istraživačka agencija Economist intelligence unit (EIU), prenosi britanski javni servis BBC.

Istraživanje je obuhvatilo 133 grada širom svijeta, kao osnova za istraživanje je uzet Njujork, dok su poređenja troškova vršena u 160 usluga i proizvoda, uključujuči hranu, odjeću i režije.

U oblasti osnovnih životnih namirnica Singapur je 11 odsto skuplji od Njujorka, a zajedno sa Seulom je najskuplje mjesto za kupovinu odjeće na svijetu, uz cijene koje su 50 odsto više nego u Njujorku, navodi EIU.

Singapur ima i visoke cijene automobila, a troškovi prevoza su skoro tri puta veći nego u Njujorku.

Podaci prikupljeni u ovom istraživanju namijenjeni su za izračunavanje troškova života onih koji žele promijeniti mjesto stanovanja, kao i za poslovne putnike.

EIU je objavio podatke i o najjeftinijim gradovima na svijetu, pri čemu se na prvom mjestu našao Karači (Pakistan), zatim indijski grad Bangalor, venecuelanska prijestonica Karakas i indijski gradovi Mumbaj i Čenaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije