Svijet

Napeto u Donjecku

Napeto u Donjecku
Napeto u Donjecku

DONJECK, LUGANSK - Situacija u Donjecku i danas je bila napeta i žitelji tog regionalnog centra na istoku Ukrajine tvrde da se čuje artiljerijska paljba.

Svjetski mediji su danas prenijeli saopštenje vlasti sela Pantelejmonovka u Donjeckoj oblasti da su u subotu poginula tri, a ranjeno osam civila.

RIA Novosti navodi da je danas to selo kod Gorlovke ponovo bilo izloženo paljbi, te da se žitelji kriju u podrumima i skloništima i da ne mogu da dopru do tijela poginulih.

Gradske vlasti Donjecka saopštile su da žitelji tog grada navode da se u nekoliko četvrti čuje artiljerijska paljba, iako tokom noći između subote i nedjelje nije bilo aktivnih vojnih dejstava, već samo sporadične paljbe iz velikokalibarskog oružja.

Novinar RIA Novosti izvještava da se snažni plotuni čuju na zapadnoj periferiji Donjecka, a da proruski demonstranti tvrde da se puca u oblasti donjeckog aerodroma.

Ukrajinski Štab za antiterorističku operaciju saopštio je da je registrovana paljba i da Oružane snage Ukrajine i jedinice drugih struktura utvrđuju liniju odbrane.

"Pregrupisane su snage i sredstava vojnika operacije. Sprovode se aktivnosti usavršavanja i jačanja pozicija i punktova", navedeno je u saopštenju.

"Porošenko Putinu ne spominje Krim"

SAD nisu uspjele da okrenu cijeli svijet protiv Rusije, izjavio je Sergej Lavrov, ruski ministar spoljnih poslova, i dodao da Krim nije dosad bio tema razgovora Vladimira Putina, predsjednika Rusije, i Petra Porošenka, predsjednika Ukrajine.

Lavrov je naglasio kako Rusija želi Ukrajinu koja bi bila pravi dom za sve koji u njoj žive. Istovremeno, u Rusiji su juče održani regionalni izbori, a prvi put su glasali i građani Republike Krim i grada Sevastopolja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije