Svijet

Naredili službenicima da budu solidarni

Naredili službenicima da budu solidarni
Naredili službenicima da budu solidarni

Solidarnost je nešto što se podrazumijeva da je uvijek na dobrovoljnoj osnovi. Bar je tako bilo...

Međutim, da nije baš uvijek tako svjedoči i primjer gradske opštine iz švajcarskog kantona Sent Galen, gdje je opštinskim službenicima bukvalno naređeno da radnu nedjelju produže za dva sata i to bez plaćanja prekovremenog rada, a sve kako bi se solidarisali sa švajcarskom poslovnom zajednicom, koja je suočena sa poteškoćama zbog rasta franka.

Opštinsko vijeće gradića Ucvil naredilo je gradskim službenicima da umjesto 42 radna sata nedjeljno rade 44 i to naredna tri mjeseca, kako bi se solidarisali sa poslovnom zajednicom. Ovu informaciju potvrdio je i gradonačelnik Lukas Kil.

Kil je dodao da su službenici o ovoj odluci obaviješteni prije dva dana, a da će odluka zvanično stupiti na snagu 9. marta.

On je potvrdio da nisu svi službenici bili srećni kada su čuli za odluku, te da se u samom opštinskom vijeću vodila bitka zbog uvođenja ove iznenadne, ali privremene mjere.

A, sve ovo je posljedica odluke Centralne banke Švajcarske koja je u januaru odustala od trogodišnjih napora da vrijednost franka vještački održi na niskom nivou. Švajcarska je držeći franak stabilnim štitila svoju ekonomiju. Međutim, kako je tada saopštila Centralna banka, to je prestalo da bude potrebno.

Inače, riječ je o mjeri koja je uvedena u septembru 2011. godine zarad zaštite švajcarske ekonomije od ozbiljnih rizika zbog evropske dužničke krize.

Odmah po donošenju ove odluke franak je skočio, a snažan franak posebno je problematičan za švajcarske izvoznike koji su morali drastično da smanje cijene da bi ostali konkurentni.

Kil je rekao da je ovom odlukom gradsko vijeće željelo da pošalje signal podrške lokalnoj poslovnoj zajednici i pokaže poslovnim ljudima da je opština u svakom momentu spremna da djeluje u skladu sa situacijom.

Naime, kako bi se izborili sa novonastalim poteškoćama i švajcarski preduzetnici su bili primorani da rade prekovremeno.

Međutim, odluka nije naišla da pozitivnu reakciju sindikata službenika, koji su ovu odluku nazvali "jadnom pseudo solidarnošću".

Dva sindikata su se oglasila povodom ove odluke gdje su osudili povećanje radnih sati jer smatraju da je to u ovoj situaciji krajnje bespotrebno. Naime, za razliku od kompanija, opština nema monetarnih problema i samim tim nema potrebe za prekovremenim radom.

Iz sindikata su još poručili opštinskim vlastima da je trebalo da se konsultuju sa službenicima prilikom donošenja ove odluke jer se i njih to tiče.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije