Svijet

Nepalska vlada pozvala strane spasioce da se vrate kućama

Nepalska vlada pozvala strane spasioce da se vrate kućama
Nepalska vlada pozvala strane spasioce da se vrate kućama

KATMANDU - Nepalska vlada pozvala je danas strane spasioce u Katmandu, koji su spasavali ljude iz ruševina, da se vrate kućama pošto je završena ta misija.

Nepalski ministar informacije Minendra Ridžal rekao je da je veliki posao spasavanja u Katmandu i okolnih područja završen i da će preostale operacije uraditi lokalni  radnici.

Veliki dio posla nije urađen u selima i zabačenim planinskim područjima gdje strani humanitarci volonteri mogu da rade sa lokalnom policijom i vojnicima spasiocima, dodao je ministar Ridžal, prenijela je agencija AP.

AFP javlja da bi američki transportni avion trebalo danas da započnu sa prevozom spasilačkih timova i pomoć u udaljena područja Nepala, devet dana poslije razornog zemljotresa.

Američki brigadni general Pol Kenedi tvrdi da će američki piloti danas poleteti iz Katmandu ka udaljenim oblastima.

"Moramo da pretražimo i spasilački timovi čekaju da dođu u udaljena područja, imamo humanitarne zalihe, naročito šatore. Većina ljudi neshvata da su šatori najviše potrebni, tako da idemo u odnesemo te stvari počev od sutra (ponedeljka) ujutru", rekao je sinoć Kenedi u Katmandu.

Neimenovani zvaničnik Americke ambasade u Nepalu izjavio je za AFP da se nada da će isporuka početi danas.

Od razornog zemljotresa koji je Nepal pogodio 25. aprila, 4.050 spasilaca iz 34 zemalja došli su da pomognu u operacijama spasavanja i obezbijeđena je hitna medicinska pomoć uz distribuciju hrane i drugih potrepština.

Broj poginulih u najjačem zemljotresu u poslednjih 80 godina, porastao je 7.276 i ima 14.000 povrijeđenih, a zvaničnici navode da to nije konačna brojka i stahuje se da će cifra biti znatno veća pošto spasioci dospiju da zabacenih planinskih oblasti Nepala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije