Svijet

Nepriznata Vlada Libije protiv jednostranih poteza Brisela

Nepriznata Vlada Libije protiv jednostranih poteza Brisela
Nepriznata Vlada Libije protiv jednostranih poteza Brisela

VALETA - Libijska grupacija koja pod kontrolom drži glavni grad Tripoli saopštila je danas da će se suprotstaviti svakom jednostranom potezu EU da napada lokacije koje koriste trgovci ljudima i od evropskog bloka zatražila da bude konsultovana povodom rješavanje krize sa migrantima.

Muhamed el Girani, ministar spoljnih poslova ove grupacije, koja je rival međunarodno priznatoj libijskoj Vladi, izjavio je da su oni u više navrata nudili pomoć u rješavanju problema sa migrantima koji napuštaju tu zemlju, ali da su njihovi prijedlozi ignorisani.

"Ne možete samo donijeti odluku o napadu. Ako napadnete određenu lokaciju, kako ćete znati da nije pogođena pogrešna osoba, nedužni ribar? Da li Evropa ima hiruršku preciznost? Mi kažemo da to treba da učinimo zajedno", rekao je Girani listu "Tajms of Malta".

On je naglasio da će svaki jednostrani potez naići na otpor, ali nije naveo druge detalje.

Njegovi komentari ukazuju na izazove sa kojima se suočavaju ministri EU, koji se danas sastaju u Briselu radi pronalaženja načina za smanjenje broja migranata.

Na današnjem samitu u Briselu, organizovanom nakon što je skoro 2.000 migranata poginulo u Sredozemnom moru, očekuje se da će ministri EU razgovarati o jednom od prijedloga za pokretanje vojne i civilne misije za zarobljavanje i uništenje krijumčarskih brodova.

Dvije suprotstavljene libijske administracije, koje imaju podršku raznih koalicija nekadašnjih pobunjenika protiv vlasti Moamera Gadafija, pokušavaju da uspostave kontrolu nad Libijom.

Svjetske sile priznaju samo premijera Abdulaha al Tanija, koji je prošlog ljeta svoju Vladu prebacio u Tobruk, na istoku Libije, nakon što je izgubio kontrolu nad Tripolijem. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije