Svijet

Netanjahu: Spriječiti Iran da razvije nuklearno oružje

Netanjahu: Spriječiti Iran da razvije nuklearno oružje
Netanjahu: Spriječiti Iran da razvije nuklearno oružje

VAŠINGTON - Izrealski premijer Benjamin Netanjahu poručio je danas da Iran treba spriječiti u razvijanju nuklearnog oružja, upozorivši predsjednika SAD Baraka Obamu na rizik koji predstavlja sporazum sa Teheranom.

"Iran teži dogovoru koji će ukinuti oštre sankcije i omogućiti da bude ostavljen na pragu nuklearne sile. Ja se čvrsto nadam da se pod vašim rukovodstvom to neće desiti", rekao je Netanijahu Obami.

Izraelski premijer je apelovao na predsjednika SAD da u pregovorima sa Teheranom nastoji da spriječi da Iran čak i ima kapacitet da razvije nauklearno oružje.

Iran i grupa država pet plus jedan /SAD, Rusija, Francuska, Velika Britanija, Kina i Njemačka/ saglasili su se da do 24. novembra bude postignut konačan dogovor koji bi garantovao da će iranski nuklearni program biti korišćen isključivo u mirnodopske svrhe u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija.

Osvrćući se na mirovne pregovore sa Palestincima, vođene pod posredovanjem SAD, koji su doživeli krah u aprilu, Obama je rekao da "status kvo" između dva naroda nije održiv, prenio je Rojters.

"Lideri moraju naći načina da izmijene 'status kvo' i da i izraelski građani budu bezbjedni u svojim domovima i djeca u svojim školama od mogućnosti raketiranja, ali ne treba dozvoliti ni ubijanje palestinske djece", rekao je Obama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije