Svijet

Njemačka za četiri sedmice izbacuje azilante

Njemačka za četiri sedmice izbacuje azilante
Njemačka za četiri sedmice izbacuje azilante

Njemačka pokrajina Bavarska želi da deportuje odbijene tražioce azila sa Balkana u zemlje porijekla u roku od četiri do šest sedmica kazao je pokrajinski ministar unutrašnjih poslova Joahim Herman.

Tanjug prenosi, pozivajući se na njemačke medije, da je planom predviđeno otvaranje dva centra za prijem i povratak u kojima bi se podnosioci zahtjeva za azil iz Jugoistočne Evrope prihvatili, smještali i odatle odmah vraćali u zemlje porijekla. Prvi od ta dva centra biće u blizini Ingolštata i već ovog mjeseca će početi probni rad.

I premijer istočne njemačke države Saksonija Stanislav Tilić najavio je, prema pisanju Dojče velea, podizanje kampova za migrante koji imaju malu šansu da dobiju status azilanta.

"Federalna vlada saopštila je da planira podizanje četiri takva kampa širom zemlje, istovremeno pozivajući države članice da učine isto na lokalnom nivou, što ćemo mi i uraditi", rekao je Tilić ne navodeći gdje i kada Saksonija planira to da uradi.

On je objasnio da će smještanje migranata koji nemaju šansu da dobiju status azilanata na centralnim lokacijama omogućiti vladi da brzo deportuje one koji ne ispunjavaju uslove.

Mnogo takvih migranata dolazi iz balkanskih zemalja Srbije, Makedonije ili Bosne i Hercegovine, koje je prošle godine Njemačka proglasila zemljama bezbjednog porijekla.

U utorak je Dejvid Mekalister, prominentni član Hrišćansko-demokratske unije kancelarke Angele Merkel, pozvao njemačku vladu da proglasi Crnu Goru i Kosovo zemljama bezbjednog porijekla. Taj poziv se posebno odnosi na Socijaldemokrate i Zelene bez čije pomoći predlog CDU ne može proći.

I premijer Milo Đukanović pisao je njemačkim vlastima da proglase Crnu Goru bezbjednom. Tako bi ljudi iz Crne Gore znatno teže dobijali azil u Njemačkoj.

Premijer pokrajine BadenVirtemberg Vinfred Krečman, iz partije Zelenih, naveo je da bi Crna Gora, Albanija i Kosovo status bezbjedne zemlje mogle dobiti već na jesen.

Precizan broj crnogorskih građana koji su zatražili azil u Njemačkoj nije poznat. Nevladine organizacije spekulišu sa brojem od oko 6.200, ali su iz Vlade više puta saopštili da je zemlju napustilo od početka godine znatno manje ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije