Svijet

Nove žrtve u Ukrajini, Keri u Kijevu

Nove žrtve u Ukrajini, Keri u Kijevu
Nove žrtve u Ukrajini, Keri u Kijevu

Najmanje 19 lica, među kojima 14 civila, poginulo je na istoku Ukrajine u poslednja 24 časa, navodi se u odvojenim saopštenjima ukrajinske vlasti i antivladinih snaga.

Ukrajinska vojska navela je da je pet vojnika poginulo u sukobu, dok su antivladine snage saopštile da je 14 civila poginulo u borbama.

Ukrajinske vlasti se nadaju isporuci oružane pomoći iz SAD, ali je potpredsednik SAD DŽo Bajden danas izjavio je da "nema vojnog rješenja krize u Ukrajini".

Јedan visoki zvaničnik administracije američkog predsednika izjavio je nedavno da Barak Obama razmatra slanje pomoći u ubojitom oružju ukrajinskoj vojsci, mada je zabrinut zbog tog poteza, pošto nosi rizik započinjanja indirektnog rata s Rusijom, ali i zbog sposobnosti ukrajinske vojske da koristi oružje iz SAD.

Za to vrijeme američki državni sekretar Džon Keri doputovao je u Kijev gđe će razgovarati sa ukrajinskim zvaničnicima i ponuditi im dodatnih 16,4 miliona dolara humanitarne pomoći namjenjene civilima u istočnoj Ukrajini, saopštili su američki zvaničnici.

Okršaji između vladinih i proruskih snaga su se poslednjih dana intenzivirali, a predstavnik američkog Stejt departmenta rekao je da će Keri pružiti podršku SAD naporima Ukrajine da pregovara o novom primirju, prenijela je agencija Rojters.

Ukrajinski sukob od aprila prošle godine odnio je više od 5.300 života, a više od milion ljudi je moralo da napusti svoje domove u najgoroj humanitarnoj katastrofi u Evropi od ratova na prostoru bivše Јugoslavije devedesetih godina, navela je agencija AFP.

Merkelova, Oland u Kijevu i Moskvi, nova mirovna inicijativa

Njemačka vlada pokrenula je novu inicijativu za razrješenje konflikta u okviru koje kancelarka Angela Merkel, sa francuskim predsjednikom Fransoa Olandom večeras putuje u Kijev a sutra u Moskvu, gdje će razgovarati sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, prenijeli su njemački mediji, ukazujući na složenost situacije na istoku Ukrajine.

Šef njemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer nalazi se, istovremeno, u posjeti Letoniji i Poljskoj, čije su vlade posebno kritičli raspoložene prema Moskvi, kako bi ih motivisao za nove inicijetive, prenose mediji.

Štajnmajer se založio za novu diplomatsku ofanzivu u rješenju ukrajinske krize i protiv je isporuke oružja Kijevu.     

Portparol njemačke vlade Štefen Zajbert je rekao da će u centru razgovora sa Putinom biti aktuelna situacija u Ukrajini.

Istovremeno, američki državni sekretar Džon Keri doputovao je danas u Kijev gdje će razgovarati sa ukrajinskim zvaničnicima i ponuditi im dodatnih 16.4 miliona dolara humanitarne pomoći namijenjenu civilima u istočnoj Ukrajini.

Okršaji između vladinih i proruskih snaga su se posljednjih dana intenzivirali, a predstavnik američkog Stejt departmenta rekao je da će Keri pružiti podršku SAD naporima Ukrajine da pregovara o novom primirju, prenijela je agencija Rojters.

"On će nastojati da pruži podršku naporima Ukrajinaca da se vrate ozbiljnim pregovorima...i biće ponuđena sva američka podrška bilo kojem vidu diplomatskog okvira koji bi bio uspešan u tom kontekstu", rekao je američki zvaničnik.

U posljednja 24 sata na istoku Ukrajine poginulo je 19 ljudi, od kojih su 14 civili i petoro ukajinskih vojnika, saopštili su vladini i proruski zvaničnici, prenijela je agencija AFP.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun priključio se pozivima da se uspostavi privremeno primirje kako bi civili mogli da se evakuišu iz istočnog ukrajinskog grada Debaljceva.

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini pozvala je juče na momentalno primirje na istoku Ukrajine, kako bi se omogućila evakuacija civila.

"Spirala sve većeg nasilja na istoku Ukrajine mora da se zaustavi", rekla je Mogerini, koja je navela da se pridružuje zahtjevu OEBS da "svi učesnici u i oko područja grada Debaltseve uspostave lokalno privremeno primirje na minimum tri dana, sa momentalnim prekidom", prenijela je agencija AFP.

Predsjedavajući OEBS, šef srpske diplomatije Ivica Dačić, pozvao je sinoć, povodom nastavka teških oružanih sukoba oko Debalceva i pogoršanjem humanitarne situacije u tom regionu, sve aktere da se suzdrže od nasilja i odmah obustave sve vojne aktivnosti.

On je, u saopštenju, izrazio žaljenje zbog gubitka ljudskih života.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko je, povodom najnovijih sukoba u Istočnoj Ukrajini, u intervjuu nemačkom "Velt" zatražio od NATO da isporuči oružje njegovoj zemlji, dok je američki vicepredsednik Džo Bajden u intervjuu "Ziddojče cajtungu" odbio takvu opciju, ukazujući da su Amerikanci od početka za političko rješenje ukrajinske krize.

"Eskalacija konflikta, rastući broj civilnih žrtava.....sve to bi moralo pokrenuti Alijansu da obezbijedi još veću podršku Ukrajini, između ostalog, kroz isporuku modernog oružja.... ja sam uvijek govorio i ponavljam: Ukrajina želi mir. Ali, mir se mora braniti, za to nam je potrebna jedna jaka armija sa novim naoružanjem. To će nam pomoći da zaštitimo civile od intenzivnih napada terorista", rekao je Porošenko.

Bajden je drugačijeg mišljenja od Porošenka u pitanju naoružanja.

"Mi smo od početka rekli da za tu krizu nema vojnog rešenja", rekao je visoki američki zvaničnik.

EU proširuјe sankciјe

EU će proširiti sankcije zbog umiješanosti u sukob na istoku Ukrajine, na još 19 osoba i devet subjekata, izjavili su izvori iz EU.

Među 19 osoba koje će biti pogođene sankcijama, nalazi se pet Rusa, precizirali su isti izvori.

Proširenje liste odlučeno je na nivou ambasadora država članica EU, a trebalo bi da bude usvojeno na sastanku šefova diplomatija Unije sljedećeg poneđeljka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije